NIEUWS

Politiek 18 april 2016

Leenstelsel: instroom hbo scherp gedaald

reacties 1

Dit studiejaar is de instroom in het hbo met bijna tien procent gedaald. Door het nieuw ingevoerde leenstelsel zouden jongeren uit gezinnen met lage inkomens, eerstegeneratiestudenten, niet-westerse allochtonen en kinderen uit kwetsbare milieus de grootste daling vertonen bij de instroom.

Dit zou blijken uit een nog niet gepubliceerde monitor over de gevolgen van het leenstelsel op de instroom in het hoger onderwijs, zo meldt ScienceGuide. Waarschijnlijk wordt eind deze week de monitor openbaar gemaakt.

Het ministerie van OCW beloofde die monitor aan de Tweede Kamer bij de invoering van het leenstelsel. Minister Bussemaker sprak toen de verwachting uit dat het leenstelsel nauwelijks gevolgen voor de instroom zou hebben. Voor de universiteiten lijkt dit zo te zijn, maar dus niet voor het hbo.

Gevoelig

De uitkomst van de monitor ligt dan ook gevoelig volgens ScienceGuide. In diepe vertrouwelijkheid zouden verschillende concepten zijn besproken met een mogelijke reactie van de minister daarop. Met een sussende toon. In 2014 steeg de instroom juist nog en één jaar leenstelsel is te kort om echte uitspraken te doen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft inmiddels Kamervragen gesteld.

Dirk de Hoog

{ Lees de 1  reacties }

hits 3
Door Gordon Freeman op 18 april 2016

the real deal: does this secret report also analyse How the Fish Rots from the Head (Eerste Kamer) ?

http://www.pearltrees.com/t/freeman/analysis-studievoorschot/id13466407…

a little fact that's been left unmentioned by Student Union's like LSVb , het ISO but also Higher Education Media.

Even 70+ of Main Stream Media's Dutch 'Pulitzer Prize' ( ~ DeTegel ) for journalism Winners thought it wiser to NOT even respond let alone answer a very simple question concerning this conflict of interests lodged into the very heart of our Eerste Kamer.

http://www.pearltrees.com/t/freeman/analysis-studievoorschot/id13466407…

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.