Onderwijs 28 februari 2018

Laat manier van toetsen aan de docent over

VU-docenten mogen de digitale leeromgeving Canvas niet meer gebruiken voor toetsen. “Dit kan de VU niet zomaar middenin een onderwijsperiode besluiten”, vindt Dimitris Pavlopoulos, docent methoden en technieken bij Sociale Wetenschappen.

Gebruikt u Canvas om te toetsen? “Ja, elke week hebben mijn studenten een tussentijdse toets via Canvas. Dat zijn toetsen waarbij ze hun boek mogen gebruiken, dus mij maakt het niet uit dat studenten dingen kunnen nazoeken in andere onderdelen van Canvas.”

Het probleem is ook dat studenten soms hun tentamen niet konden opslaan. “Ik had het gewaardeerd als de VU ons als docenten had geïnformeerd over de problemen, zodat we zelf kunnen besluiten of we Canvas nog willen gebruiken in plaats van het zomaar middenin een onderwijsperiode te verbieden.”

Zijn er alternatieve toetsprogramma’s op de VU? “Het officiële digitale toetsprogramma van de VU is compleet verouderd. Je hebt er als docent zelf geen enkele controle op. Je moet je vragen drie weken van tevoren inleveren bij de beheerder en dan worden die ingevoerd. Daarna kun je niks meer wijzigen of aanpassen. Dat is voor veel docenten niet werkbaar. De hele digitale toetsomgeving, de zogeheten DigiTent is verouderd. Dat is drie jaar geleden al vastgesteld, maar tot nu toe is er niks aan gebeurd.”

Ach, als het maar werkt, toch? “Maar het werkt dus niet. Je kunt die programma’s alleen draaien met een heel oude versie van Windows. Dat is al lastig. En we hebben ook al verschillende keren meegemaakt dat studenten de programma’s die ze nodig hebben voor het tentamen helemaal niet hadden. Voor sommige vakken gebruiken we bijvoorbeeld SPSS bij het tentamen (Statistical Package of the Social Sciences). Dan blijkt op het tentamen dat studenten helemaal geen SPSS kunnen opstarten. Elke keer weer zegt de dienst IT dat ze het in orde gaan maken, maar het is telkens niet geregeld.”

Wat gaat u nu doen met uw tussentijdse toetsen? “Toen we vorige week dat bericht kregen dat we Canvas niet meer mogen gebruiken, heb ik meteen het faculteitsbestuur en de rector gemaild. Daar is uitgekomen dat ik kan doorgaan met toetsen in Canvas.”

En voor de toekomst? “Vanaf volgend studiejaar moet er een nieuw digitaal toetsprogramma zijn. Ik hoop dat de problemen dan zijn opgelost, maar eigenlijk had dat natuurlijk veel eerder moeten gebeuren.”

Welmoed Visser

{ Lees de 2  reacties }

Door Marjolijn Witte op 01 maart 2018

We betreuren de commotie die er ontstaan is.
De eerste berichtgeving op VUnet was ongelukkig geformuleerd. Het doel was docenten te waarschuwen voor een risico bij het gebruik van Canvas voor toetsen in de Digitent.
Er kan ten alle tijden formatief getoetst worden in Canvas. Na het bericht van deze docent op Facebook is het bericht op VUnet dan ook gecorrigeerd.
De aanbestedingsprocedure voor een nieuwe digitale toetsapplicatie loopt en is in een afrondende fase.

Door Dimitris Pavlopoulos op 01 maart 2018

Beste Marjolijn,

er is wel actie ondernomen om de mededeling aan te passen en het dringende probleem (i.e. de al geplande toetsen te laten doorgaan) op te lossen. Dat herken ik en ben dankbaar!

Echter, de grotere issues blijven bestaan:

1. Hoe kunnen wij digitaal toetsen (ook summatief) tot de nieuwe toetsapplicatie in werking komt? De QMP is gewoon geen oplossing.

2. Wat zijn de prioriteiten en de kriteria van SOZ en IT voor digitale toetsen? De behoeftes van docenten en onderwijs over het algemeen staan op dit moment niet centraal in hun manier van werken.

Laten we dat serieus bespreken.

Met vriendelijke groeten,
Dimitris