Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Maatschappij 24 februari 2022 reacties 49

Komt er een Derde Wereldoorlog? Wolfgang Wagner denkt van niet

Russische troepen vielen vandaag vroeg in de ochtend Oekraïne binnen, het startsein voor de gevreesde oorlog tussen de buurlanden Rusland en Oekraïne. Hoogleraar International Security Wolfgang Wagner deelt zijn kijk op de zorgwekkende situatie. “Ik had niet verwacht dat Poetin zo ver zou gaan.”

Ook veel van zijn collega’s waren verrast, vertelt Wagner. “Ik was eerlijk gezegd echt geschrokken. Dat Poetin Oekraïne van meerdere kanten invalt – waar het nu op lijkt – dat zagen weinig mensen aankomen.”

Verlies van status

Wat Wagner opmerkelijk vindt, is hoe weinig aandacht Poetin besteedt aan de legitimatie van de inval van vandaag. “Hij had het vanochtend over denazificatie en demilitarisatie van Oekraïne, maar dat is zo’n zwakke onderbouwing voor het starten van een oorlog. Het is pure machtspolitiek.”

Het blijft gissen wat Poetins beweegredenen zijn, maar Wagner heeft er wel ideeën over. “Ik denk dat de belangrijkste reden voor Poetin is dat Rusland sinds het einde van de Koude Oorlog een statusverlies heeft doorgemaakt. Dat is pijnlijk voor hem en sommige Russen. Daarnaast ziet men het als een vernedering dat zelfs Oekraïne naar het Westen schuift, nadat eerder al de Baltische staten bij de NAVO zijn aangesloten. Ik denk dat hij dat verlies van status nu wil terugdraaien.”

Derde Wereldoorlog

De afgelopen weken valt de term Derde Wereldoorlog steeds vaker. Maar hoe groot is de kans daarop eigenlijk? “Ik denk niet dat de kans groot is, maar ook een kleine kans is natuurlijk zorgwekkend. Het worstcasescenario is dat het militaire conflict zich uitbreidt naar de Baltische staten, dus dat Rusland ook Estland, Letland en Litouwen binnenvalt. De NAVO is dan verplicht om deze landen te verdedigen, met een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO tot gevolg. Dat heeft de potentie om heel hoog te escaleren…” 

Sancties zijn belangrijk signaal

Tot nu toe blijft het bij politieke en economische sancties, die verschillende politieke leiders in Europa vandaag aankondigden. Wagner denkt niet dat de sancties de inval van Rusland kunnen stoppen, maar ze zijn volgens hem wel belangrijk. “Met de sancties laat de NAVO aan andere landen zien dat het veel schade kan opleveren om internationale normen te schenden. Ik denk bijvoorbeeld dat China nauw in de gaten houdt hoe het Westen op deze inval reageert. Het optreden van de NAVO kan namelijk een precedent zijn voor een militaire aanval op Taiwan. Het is dus een belangrijk signaal aan onder andere China om te laten zien dat er gevolgen zijn voor soortgelijke acties.”

Gevolgen voor Nederland

Tot dusver heeft Nederland wapens naar Oekraïne gestuurd, en vlogen er vandaag twee Nederlandse F-35’s naar het oostelijk luchtruim van de NAVO. Blijft het daarbij? “Als Poetin de Baltische staten niet binnenvalt en de oorlog beperkt blijft tot Oekraïne, verandert er voor Nederland militair gezien niet veel.”

De sancties zullen daarentegen ook pijnlijk zijn voor Nederland. “Zeker als Rusland zelf terugslaat met hun eigen sancties, wat wel te verwachten is. Denk aan een verlaagde aardgaslevering van Rusland aan Duitsland. Dat zorgt ervoor dat Nederland meer aardgas aan Duitsland gaat leveren, dat is al vastgelegd in contracten. Oftewel: meer gaswinning in Groningen.”

Vluchtelingen uit Oekraïne

Wagner verwacht vooralsnog niet dat er veel vluchtelingen naar Nederland zullen komen. “Ik denk dat veel Oekraïense vluchtelingen in de buurlanden van Oekraïne opgevangen worden. Polen is daar normaal gesproken terughoudend in, maar nu is er denk ik een gevoel van solidariteit. Maar het hangt er wel vanaf hoeveel vluchtelingen het worden. Als dat richting de 1 of 2 miljoen gaat, dan gaan we dat zeker terugzien in Nederland.”

Bryce Benda

{ Lees de 49 reacties}

Door Anoniem op 24 februari 2022
Gaat Rusland ook ons binnen vallen en hoe erg zou het dan zijn en wat moet je doen
Door Anoniem op 25 februari 2022
Ik denk dat je je daar nog geen zorgen over hoeft te maken. Hoe verder Rusland naar het westen trekt, hoe harder wij terugvechten. Amerika ook. Het leven hier zal spannender en duurder worden. Maar gewoon rustig blijven en vertrouwen op de mensen die hier invloed op hebben.
Door jacqseit op 26 februari 2022
Ik hoop het natuurlijk ook niet, maar als we niets doen is dat een soort vrijkaart voor poetin. Deze man stopt niet voor hij het oude Sovjet terug heeft en gekroond wordt tot tsaar. Een aantal landen is toegetreden tot de NAVO en als zweden en Finland toetreden heeft de NAVO een probleem volgens Poetin. 1 en 1 is 2. Gaan we wachten. Ik heb ook angst, maar moet bekennen dat ik hier al meer dan een jaar over na denk.
Door Peet op 16 maart 2022
Ik ben gevlucht, nauw gevlucht ken ik nog niet zegen maar ben naar de andere kant van de water gaan woonen. Het is al voor 89% dat Rusland navo gaat aanvallen een de 3e wereld oorlog zit er aan te komen.,
Door Silvy Broux op 31 maart 2022
Wie zegt dat ? Ze hebben toch gezegd geen navo aan te vallen?
Door Max op 06 april 2022
Voordat Poetin de Oekraïne binnen viel-speciale operatie lanceert, had Oekraïense nazi’s al 15.000 Russen vermoord,alleen omdat het Russen waren.https://zlj13051967.wordpress.com
Door Truus op 28 februari 2022
Gauw vluchten naar het beloofde land..
Door Izk jkb op 28 februari 2022
Helemaal mee eens!
Door SY op 04 maart 2022
fantasieland
Door Dennie op 05 maart 2022
Waar ligt dat zogenaamde beloofde land dan ?
Door Emen op 18 april 2022
Antwoord:in het verleden toen Rusland nog meevechte met de geallieerden maar ja had ik maar een tijdmachine om de geboorte van die idiote gekke Russische racist president te voorkomen
Door Emen op 18 april 2022
IK MAAK ME HEEL ERG ZORGEN EROVER MAAR IK ZIT NET ALS POETIN OP JUDO EN IK BEN NIET ER BANG VOOR DAT HIJ NEDERLAND ZAL AANVALLEN MAAR ALS HET DUITSLAND AANVALT VINDT IK HET TE VER GAAN EN MOET DE NAVO INGRIJPEN
Door eliza op 25 februari 2022
Ik best bang dat er ook oorlog komt in nl
Door Harriet op 27 februari 2022
Ja ik vind het ook steeds enger worden die dreiging.
Door Dewi op 26 februari 2022
Ik vind het nieuws leuk
Door Silvy Broux op 04 maart 2022
Tot je ervoor staat dewi. Ik woon in België en stik ook van de angst. Hoop niet dat het tot NL of BE komt hoor
Door Emen op 18 april 2022
Helemaal mee eens ik heb zowel familie in België maar laat ik hopen dat Allah medelijden heeft met Oekraïne en gauw komt help ahudbillah
Door Dennie op 05 maart 2022
Het nieuws laat doden, burges en militairen zien en mensen die moeten vluchten, niks leuks aan Dewi.
Door Tom op 26 februari 2022
Als er wereld oorlog 3 uit breekt wil ik mee vechten voor me land te beschermen
Door Emen op 18 april 2022
JE BENT ZO DAPPER IK GA JE HELPEN
Door Kirati op 27 februari 2022
Geloof mij maar mensen er komt een 3de wereld oorlog aan bereid je vast goed voor om te helpen met vechten voor je land niemand wilt dit maar die Poetin is een gekke vent. (Dus) er komt snel een 3de wereld oorlog aan. Van deskundigen geven het ook aan!!!!
Door Patrick op 28 februari 2022
Stop met paniek zaaien!! Er komt geen 3de Wereldoorlog
Door Vlinder op 03 maart 2022
Toch ben ik bang dat er een NWO komt. Vandaar het begin van deze oorlog . Doodeng...
Door Dennie op 05 maart 2022
Ben ik helemaal met je eens Patrick !!!!!
Door Diana op 24 maart 2022
Ik hoop het niet...denk jij zeker niet ?
Door Saya op 28 februari 2022
Er komt geen 3e Wereldoorlog kom op zeg.
Door Rudolf op 05 april 2022
Als Putin kernwapens gaat gebruiken weet hij dat hij ze gegarandeerd terugkrijgt, dus dat zal denk ik niet gebeuren. Tenzij hij ernstig ziek is en het hem allemaal niets meer kan schelen en hij de hele wereld met zich mee wil nemen in een totale vernietiging. Maar zover zullen zijn naaste generaals e.d. het niet laten komen want die willen ook geen totale vernietiging.. Putin is doodsbang voor een aanslag door vergiftiging o.i.d., Die absurd lange tafel is er niet voor niets! Hij wil afstand bewaren om de kans op vergiftiging (de favoriete methode van het Kremlin) te voorkomen.
Door Max op 06 april 2022
Voordat Poetin de Oekraïne binnen viel-speciale operatie lanceert, had Oekraïense nazi’s al 15.000 Russen vermoord,alleen omdat het Russen waren.
Door Emen op 18 april 2022
Max stop met liegen die poetin is zoals Adolf Hitler die noemt okrainers nazi's omdat ze joods zijn tenminste de president
Door Silvy Broux op 04 maart 2022
Deskundigen van hier in België zeggen nochthans dat het niet tot hier komt normaal gesproken. Maar ben er toch bang voor.
Door Emen op 18 april 2022
Tjonge jonge hou je mond er zijn kinderen hier die je bang maakt
Door Emen op 18 april 2022
Sorry Silvy ik had het tegen mensen die hier kinderen doodsbang maken
Door Kirati op 27 februari 2022
Poetin doe eens normaal in plaats van oorlogen voeren schiet jezelf anders lekker dood. In plaats van mensen bang maken en gewonden maken jij Poetin gaat echt een keer nog je karma krijgen vieze lelijke gozer dat je bent knoop dat goed in je oren..praat over dingen inblaast van bommen enzo gooien. Om je zin te krijgen ik weet nie hoe je bent opgevoed maar nie goed zo te zien mislukt Kkr kind ben je ????
Door Casey op 28 februari 2022
En anders zoeken we hem op :) nee maar echt hij moet hier wel mee kappen, want als hij die nucleare bommen laat ontploffen doet elk land heb wel bijna, en daar heeft hij dan alsnog niks mee gewonnen, want Wit-Rusland vecht ook tegen Oekraïne en ook Rusland dus word nog wat en niet dat ik bang ben voor de ww3 want als het eenmaal zover is dan kan je toch nergens meer heen dan alleen binnen blijven en hopen op overleving, maar het is best dom wat hij doet..
Door Silvy Broux op 04 maart 2022
Ik ben 30 en heb er wel angst voor. Zo erg zelfs dat ik soms een temesta voor mijn paniekaanvallen moet nemen.
Door Dennie op 05 maart 2022
Kirati. Rusland is hun status verloren, vandaar dat die gek zo onmenselijk tekeer gaat.
Door Namets op 29 maart 2022
Word eens wakker Droeftoeter
Door sietze op 27 februari 2022
Ik ben wel bank dat dit uit gaat breiden, Die man in Rusland is voor een groot nazi en dat hebben we ooit eerder meegemaakt. Poetin is levens gevaarlijk erger dan Trump ooit kan zijn.
Door Michel op 02 maart 2022
Met die ( rechtse ) Trump kwam er geen oorlog die ging thee drinken met die man uit Noord K en met de linkse Obama is het gelazer overal ( M Oosten )begonnen en Biden zet het voort ! Plus dat die gasten met de baarden lekker vrij spel hebben ! We zullen het zien , rustig en aardig blijven voor elkaar dan maar !?
Door Rudolf op 05 april 2022
Juist Rusland dient gedenazificeerd te worden i.p.v. Oekraïne. Rusland is hard op weg zichzelf te vernietigen met hun idiote militaire agressie. De hele Russische economie wordt vernietigd door alle sancties en geen land wil straks nog zaken met hen doen. Voor mijn part stoppen we ook volledig met Russisch gas. Wij zijn daar maar voor zo'n 15% van afhankelijk, dus als we echt willen kunnen we van die laatste 15% ook wel af. Dan maar wat meer gas uit Groningen, de woningeigenaren daar goed compenseren en gaan boren onder de Wadden- en Noordzee. En meteen beginnen met het bouwen van kerncentrales. 0,0% handel en zaken meer doen met Rusland!
Door Frank Bosch op 27 februari 2022
Is de kans groot dat Nederland in oorlog komt
Door Rudolf op 05 april 2022
Waar haal je toch de onzin vandaan met dit soort angstzaaierij? Voordat het oude gammele militaire apparaat uit de koude oorlog van de Russen bij onze grens aankomt hebben ze al lang een schop onder hun kont gekregen van een van de moderne Europese legers van de Navo. Zelfs het leger van Oekraïne kan al tegen het militaire geweld van de Russen op. Het Russische leger blijkt helemaal niet zo grootschalig en modern te zijn als gedacht, anders was Oekraïne al binnen een week overrompeld en zat er inmiddels een Russisch regiem in Kiev.
Door Frank Bosch op 27 februari 2022
Ik ben bang
Door Bezorgd op 27 februari 2022
Ik vraag me alleen af ​​na alles wat er op dit moment gebeurt, of we ook bang moeten zijn voor de Duitsers. Het is nog niet zo lang geleden sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Slechts 77 jaar zijn verstreken sinds Duitsland in oorlog was met onze vaders en grootvaders en nu willen ze 100 miljard investeren in hun wapens. En daar kijken we naar uit. De oprichting van het Europese leger had al lang geleden moeten plaatsvinden en niet in een situatie belanden waarin de Duitsers of verre Amerikanen ons redden. We zouden ons moeten schamen. Moge God ons en onze kinderen helpen.
Door Silvy Broux op 04 maart 2022
Daar zat ik ook al aan te denken gek genoeg. Mijn overgrootvaders hebben moeten mee vechten in de tweede wereldoorlog. Is idd nog niet zo heel lang geleden. Ocharme die mensen toen. Ik hoop echt dat poetin niet zover gaat. ???
Door Joost op 20 maart 2022
We zijn te veel ín'; we praten niet meer ; we zijn 'in de bat'; We verven niet meer 'we maken gebruik van verf' Alles met áfstand; =- we knokken niet; we zijn in geVECHt: HOE DOL wil je het hebben :-(((
Door Emen op 18 april 2022
OKE LUISTER IK VERTROUW JUIST Dat duitsland poetin verslaat ik bedoel um ze hebben Rusland 77 jaar geleden aangevallen nou als ze dat kunnen doen kunnen Amerika ze dan helpen en dan is dit arrogante poetin idioot dood en alweer in nog geen seconde in de hell
Door jody greven op 28 februari 2022
om Duitsland maak ik me echt niet druk die vecht als het moet mee met de NAVO de tweede wereld oorlog ligt ver achter ons en Rusland komt niet veder dan Oekraïne ook Rusland weet dat de NAVO en USA een vernietigen kracht heeft wie met kern wapens gooit krijg ze terug behalve dan Oekraïne ik geloof nooit dat hij echt niet goed bij ze hooft is let maar op hij gaat wel grove fouten maken met de NAVO en USA
Door Silvy Broux op 04 maart 2022
Daarmee kan het vaak al beginnen. En er is troepenopbouw naar Polen via wit rusland. Ook zei Zelenski dat als de oekraïners rusland niet kunnen tegenhouden.. Dat hij dan bang is dat rusland naar de baltische staten of Polen trekt.