NIEUWS

Chagall
Wetenschap 11 september 2014

Kleurrijke oratie over kankerbehandeling

Pathologie, een stoffig vak? Das war einmal. Hoogleraar hematopathologie Daphne de Jong omschreef gistermiddag tijdens haar oratie haar vakgebied als een wereld van licht, vorm en kleur.

Als het maar kleurrijk is

Onder haar microscoop bestudeert ze immers groeipatronen van cellen in de kleuren paars, blauw en roze, met rode en groene signalen. Met kleurrijke afbeeldingen illustreert ze haar betoog. Voorafgaand aan de oratie ziet het publiek golven en wolken in alle tinten blauw voorbijgaan op het grote scherm in de VU-aula. 

De Jong begint en eindigt met haar geliefde afbeelding van Chagall, tussendoor toont zij werk van David Hockney, Dali en noem maar op: zolang het maar kleurrijk is.

Behandeling tegen lymfklierkanker

Deze beelden relateert De Jong aan haar werkgebied: het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden voor mensen met kanker van bloed, lymfklier of beenmerg.

Deze 'meer gerichte' behandelmethoden zijn gebaseerd op het bepalen van dna-veranderingen. In de afgelopen jaren is er veel kennis beschikbaar gekomen over de dna-veranderingen die de oorzaak zijn van agressieve B-cel-lymfomen - een vorm van lymfklierkanker.

Overlevingskansen verbeteren

"We verwachten dat een behandeling, specifiek gericht op die dna-veranderingen, heel effectief zal zijn en de overlevingskansen voor deze patiënten enorm zal verbeteren", aldus De Jong.

Ook is zij een fervent voorstander van de alliantie AMC en VUmc. Hoogleraar De Jong gelooft in "samen: groot, groter, grootst!"

Win Castermans
BEELD: doek van Chagall

hits 5

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.