Onderwijs 02 maart 2016

Keuzegids Masters: VU scoort slecht én goed

Van de reguliere universiteiten bieden Wageningen en Tilburg het beste masteronderwijs van Nederland, blijkt uit de nieuwe Keuzegids Masters. Maar hogescholen mengen zich in de strijd en komen steeds beter uit de bus.

Wageningen steekt al jaren boven de rest uit. “Perfect voor iedereen met een ‘groen’ hart”, aldus de Keuzegids. Bij de algemene universiteiten stond vorig jaar Maastricht nog bovenaan, maar Tilburg komt nu langszij.

VU onderaan

De Amsterdamse universiteiten VU en UvA staan net als vorig jaar onderaan met scores van respectievelijk 55 en 53,5. Ronduit slecht scoren de VU-masters notarieel recht (28), culture, organisation & management (34) en clinical & developmental psychopathology (40). De laatste kreeg eind vorig jaar ook een onvoldoende van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie en was al bezig met verbeteringen.

Maar binnen onderwijsinstellingen kan de kwaliteit enorm verschillen. De UvA en VU hebben ook een paar van de best beoordeelde opleidingen in huis. Zo staat de master hydrologie op een gedeelde zesde plek in de lijst van alle masters met een score van 88 en vlak daaronder prijkt de master ondernemingsrecht met 86 punten.

Hbo-masters

Maar de allerbeste masteropleiding komt van het hbo: met een vrijwel perfecte score van 98 laat de hbo-master interieurarchitectuur van Hogeschool Zuyd alle anderen achter zich. De nummer twee van beste masteropleidingen is nanoscience van de Rijksuniversiteit Groningen met een score van 96.

Tot de beste tien masteropleidingen behoren zes hbo-masters, waarvan vier artistieke opleidingen. De Hogeschool Utrecht is gemiddeld de hoogst gewaardeerde aanbieder van hbo-masteropleidingen en doet het in de gids even goed als de Universiteit Maastricht.

Klein is fijn

De Keuzegids baseert zich op oordelen van studenten over hun docenten, het onderwijsprogramma, de faciliteiten, het rooster enzovoorts. Maar ook het oordeel van deskundigen weegt enigszins mee.

Opnieuw blijken kleine masteropleidingen grotere waardering te krijgen dan massale masteropleidingen, aldus de redactie. En daarom doen hbo-masters het ook best goed: “Een voordeel van de hbo-masters is dat ze eigenlijk nooit massaal en grootschalig zijn. Hier is het probleem eerder dat sommige masters te klein zijn om kwaliteit te kunnen bieden.”

Ook de masteropleidingen van de particuliere Tias Business School en Nyenrode Business Universiteit horen bij de top van Nederland, net als die van de Open Universiteit.

HOP/BB en Marieke Kolkman

{ Lees de 3  reacties }

Door Koen Lemaire op 03 maart 2016

Gaat hier dan toch het historisch ongelijk vd reorganisatie aardwetenschappen blijken? Wellicht, maar helaas is deze daarmee niet teruggedraaid ...

Door anoniem op 03 maart 2016

Dat Hydrologie de zegel topopleiding heeft is puur gebaseerd op het oude curriculum van voor de reorganisatie. Nu moet de VU niet deze "valse" titel gaan misbruiken als promotie.

Door anoniem op 03 maart 2016

Als opleiding kun je beter slecht score (want dan wordt er een verbetertraject gestart) dan goed scoren (want dan kan er wel wat geld vanaf)?