Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Onderwijs 19 augustus 2021

Kamer wil hybride onderwijs voor kwetsbaren, minister gaat haar best doen

Studenten met een zwakke gezondheid moeten ook komend jaar online hun onderwijs kunnen volgen, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Demissionair minister Van Engelshoven tempert de verwachtingen.

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over het coronabeleid van het kabinet. Veel partijen waren blij dat universiteiten en hogescholen weer de deuren konden openen. Eindelijk weer gewoon les voor studenten, was de teneur.

Maar wat doe je met studenten die een zwakke gezondheid hebben en zich niet kunnen laten vaccineren, wilden verschillende partijen weten. Of met mantelzorgers die bang zijn het virus door te geven? Kunnen zij ‘hybride’ onderwijs blijven volgen? Met andere woorden, kunnen de lessen tegelijk fysiek én online worden aangeboden?

Van Engelshoven (“Die vraag snap ik heel goed”) gaf tegengas en waarschuwde voor werkdruk onder docenten. Je kunt niet het onmogelijke vragen, zei ze. Ze wil geen ‘recht’ op hybride onderwijs toezeggen.

Doorgang

“Natuurlijk zien onderwijsinstellingen het als hun kerntaak om voor iedereen onderwijs doorgang te laten vinden, ook voor kwetsbare studenten”, zei ze. “Dat vraagt om veel maatwerk, want de ene kwetsbare student is de andere niet.”

Misschien zijn er andere oplossingen te bedenken, overwoog ze, zoals extra afstand houden binnen een lokaal. Al het onderwijs ‘hybride’ aanbieden? “Dat gaat gewoon niet altijd lukken”, reageerde de minister.

Uiteindelijk diende regeringspartij ChristenUnie een motie in, samen met PvdA en GroenLinks. De motie moet ervoor zorgen “dat hybride onderwijs mogelijk blijft voor deze groep studenten tot de omstandigheden ook voor hen veilig zijn.”

De minister verzette zich uiteindelijk niet tegen die motie, maar maakte dus wel een voorbehoud (“We doen wat kan”) en dat accepteerde de Kamer. De motie is unaniem aangenomen: alle fracties stemden voor.

75 studenten

Een van de andere coronabeperkingen (maximaal 75 studenten bijeen in een zaal) stond ook ter discussie. Als je tentamens afneemt in een groot congrescentrum als de RAI, wilde Attje Kuiken van de PvdA weten, mag je dan ook maar 75 studenten toelaten? Hangt het niet van de zaal af? Bij tentamens in grote ruimtes kun je gewoon anderhalve meter afstand houden, meende ze, zonder maximale groepsgrootte.

Van Engelshoven gaat erover praten met de onderwijsinstellingen, beloofde ze. Toch diende de PvdA samen met D66, GroenLinks, CDA en VVD hierover een motie in. Die kreeg steun van (opnieuw) de voltallige Tweede Kamer.

Overigens hoopt bijna iedereen in de Kamer dat jongeren zich laten vaccineren, maar hoe ver mag de overheid gaan met aanmoediging of dwang? Daarover liepen de meningen uiteen.

De uitkomst van die discussies: gratis testbewijzen voor toegang tot evenementen gaan verdwijnen, als het aan een nipte meerderheid van D66, VVD, CDA en Volt ligt. Als mensen zich niet laten vaccineren, moeten ze een eigen bijdrage gaan betalen, vinden deze partijen. De rest van de Kamer verzet zich daartegen.

HOP/BB
BEELD: Wes Hicks via Unsplash

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.