NIEUWS

VU 13 maart 2015

Kalender blote studenten groot succes

Uit de kleren voor Internationale Vrouwendag. Het lijkt niet de meest logische actie, maar dat is precies wat zestien geneeskundestudenten deden. Om geld in te zamelen gingen 26 studenten, vrouw én man, op de foto voor een naaktkalender.

Seksualiteit

“Bloot op de foto is inderdaad niet het eerste waar je bij Internationale vrouwendag aan denkt”, zegt model Alicia dos Santos Gomes, tweedejaars geneeskunde aan de VU. “Maar de vrouwelijke seksualiteit en kracht uitbeelden, gaat moeilijk als je je kleren aanhoudt.”

Voorspel

De deelnemers zijn allemaal lid van de werkgroep Seksualiteit van de Nederlandse tak van internationale geneeskundestudentenvereniging IFMSA. De werkgroep organiseert allerlei activiteiten om seksuele gezondheid onder de aandacht te brengen. Zo geven zij seksuele voorlichting op middelbare scholen en houden ze bewustwordingsacties op Wereld Aidsdag.

Geweld

De precieze cijfers weet Dos Santos Gomes niet, maar de kalender verkoopt beter dan verwacht. De opbrengst gaat naar twee goede doelen: de Panzi Foundation van de Congolese gynaecoloog Dr. Mukwege die zich inzet voor vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. En naar IFMSA-lid Merel Stevens die van de zomer naar Malawi gaat om daar met een eigen project de economische onafhankelijkheid van vrouwen te verstevigen.

Playboy

Dos Santos Gomes staat met twee andere VU-studentes op een groepsfoto op de voorpagina van de kalender. Het gaat trouwens om keurige blootfoto’s: er zijn geen lichaamsdelen zichtbaar waar de Playboy in geïnteresseerd zou zijn. De studente is daarom niet bang dat de naaktfoto’s in de toekomst een probleem bij sollicitaties gaan opleveren. “Het zijn geen sexy foto’s, maar het is het gewoon bloot. Artsen moeten daar tegen kunnen.”

Voor wie het goede doel wil steunen: de verjaardagskalender is voor tien euro bij IFMSA-NL te koop.

Floor Bal
BEELD: Inge Smulders

hits 785

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.