Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Maatschappij 22 februari 2019

Jongerenclubs verenigd in Coalitie-Y

Tegen schuldenlast, woningnood en prestatiedruk

Verschillende jongeren- en studentenorganisaties, waaronder LSVb en ISO, trekken vanaf vandaag samen met de ChristenUnie op om de toenemende druk op jongeren aan te pakken.

Op initiatief van de ChristenUnie-jongeren starten studenten- en jongerenorganisaties Coalitie-Y. De naam verwijst naar generatie Y, ook wel de millennials, jongeren die geboren zijn tussen 1985 en 2000. Zij hebben minder kans op een vast arbeidscontract en kunnen moeilijk een betaalbare woning vinden. Coalitie-Y wil hun problemen hoger op de politieke agenda zetten en hoopt dat jongeren daarvoor ideeën willen aandragen op de website. Vandaag is er in Den Haag een eerste brainstormsessie waar jongeren hun verhalen kunnen vertellen.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) sluit zich aan bij de coalitie en wil vooral inzetten op een oplossing voor de woningnood onder studenten. Voorzitter Carline van Breugel: “Velen hebben geen dak boven hun hoofd. Dat kan gewoon niet.” Andere bekende problemen onder studenten zijn: hogere studieschulden, het verdwijnen van de basisbeurs en de prestatiedruk die tot stress en burn-outs zou leiden.

Psychische klachten

De LSVb kwam eerder met een onderzoek dat veel stof deden opwaaien: één op de drie studenten zou een verhoogde kans op een burn-out hebben. Het CBS kwam met minder verontrustende cijfers: het aantal jongeren met psychische klachten is de afgelopen tien jaar nauwelijks verslechterd. Het RIVM is inmiddels bezig met een onderzoek naar stress onder studenten. Daarin zal ook nadrukkelijk worden gekeken naar studieschulden als stressfactor.

Naast de ChristenUnie en hun jongerenpartij zijn de volgende clubs aangesloten: CNV Jongeren, het Interstedelijk Studenten Overleg, de LSVb, de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs en de Nationale Jeugdraad.

HOP/IS
BEELD: Gabriel Bassino on Unsplash

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.