NIEUWS

Cultuur 11 juli 2017

Jeugdraad maakt lijst met vrouwen voor in talkshows

reacties 3

Er zijn nog altijd minder vrouwen dan mannen te gast bij praatprogramma’s. De Nationale Jeugdraad (NJR) wil ervoor zorgen dat vrouwen een prominentere plaats aan tafel krijgen.

Volgens tv-presentatrice Eva Jinek laten vrouwen zich nog te vaak afschrikken uit zorg voor negatieve reacties, waardoor ze ondervertegenwoordigd blijven in talkshows. Vorige week riep ze vrouwen op om zich over die angst heen te zetten, en ervoor te zorgen dat “de opinies van vrouwen en vrouwelijk leiderschap net zo prominent aanwezig zijn in onze samenleving als die van mannen”.

De NJR, waarin 38 jongerenorganisaties vertegenwoordigd zijn, had daar wel oren naar en begon direct met een belronde. Al gauw waren 21 jonge vrouwen opgetrommeld die ‘staan te springen’ om hun expertise te delen. Zo kunnen redacties in ieder geval niet zeggen dat ze zich verstoppen, is de gedachte.

Goed verhaal

“Overal om mij heen zie ik dat expertise en deskundigheid leidend zijn, en zaken als gender een bijrol spelen. Ik ken meer dan genoeg jonge vrouwen die maar al te graag zouden aanschuiven, vrouwen met een goed verhaal, een berg aan deskundigheid maar vooral met heel veel energie en enthousiasme”, zegt NJR-voorzitter Luce van Kempen. Ze biedt een zogenoemd bidbook aan als open sollicitatie voor redacties van talkshows, journalisten en opiniemakers.

In de lijst zijn veel (ex-)studenten vertegenwoordigd. De een is voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, de ander is jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Van iedereen zijn de specialisaties uitgelicht: zo weten redacties meteen wie ze moeten bellen bij een bepaald onderwerp.

HOP/JH
BEELD: Reynold Brown

{ Lees de 3  reacties }

hits 1
Door F. Grim op 11 juli 2017

Wat heeft dit met VU te maken of het universiteitsleven in het algemeen? Het lijkt hier steeds meer de persoonlijke blog van de redacteuren waarin ze hun eigen policor nieuwsberichten kunnen doorplaatsen of meningen kunnen plaatsen.

Door Marieke Kolkman op 11 juli 2017

Een groot deel van de vrouwen op de lijst hebben hoger onderwijs gevolgd. Dat is de link met de universiteit.

Door F. Grim op 11 juli 2017

Een groot deel van de mensen van FvD hebben ook hoger onderwijs gevolgd om maar een voorbeeld te noemen. Toch zie ik nooit nieuwsberichten over hun initiatieven hier. Probeer toch eens jullie best te doen om het wat minder gekleurd te maken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.