Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Onderwijs 22 april 2020 reacties 1

‘Je zit best wel dicht op iemand die tentamen zit te maken’

Het vak moleculaire celbiologie was een van de eerste vakken waarbij de studenten op afstand tentamen deden. De studenten scoorden niet anders dan in voorgaande jaren. Wel waren er een paar technische problemen.

Surveillanten keken mee met de webcam van de 35 studenten die het tentamen thuis maakten, ze konden meeluisteren met de microfoon en de studenten moesten hun scherm delen. Omdat het toch al om een multiplechoicetentamen ging, was het verschil met een digitaal tentamen maken in de tentamenzaal of thuis niet zo groot, denkt docent Mark Verheijen. Voor hem was het grootste verschil dat hij niet persoonlijk aanwezig was. Online kon hij wel meekijken hoe ver de groep was met het invullen van de vragen.

Haperende wifi

Achteraf werd hij erbij gehaald om de camerabeelden te bekijken als er dingen niet helemaal zo waren gegaan als het hoorde: bij één student haperde de wifi bijvoorbeeld, waardoor de surveillanten niet gedurende het hele tentamen zicht hadden op wat hij aan het doen was. Verheijen: “Omdat de score in lijn lag met eerdere scores, hebben we die persoon het voordeel van de twijfel gegeven.”
Bij een tweede persoon spiegelde de collegekaart die hij ter identificatie voor de webcam moest houden. “Als docent ken ik de studenten natuurlijk, dus dat was snel opgelost.”
En bij een derde persoon ging het afsluiten niet goed, maar ook dat kon worden opgelost.

Onwennig

Studenten die er moeite mee hadden dat surveillanten zo bij hun in de huiskamer konden meekijken, hebben zich niet bij Verheijen gemeld: “Ik heb de jaarvertegenwoordigers gesproken en die waren juist blij dat het tentamen zo toch kon doorgaan”, zegt Verheijen. In de gevallen waarin niet alles soepel was verlopen, moest Verheijen als docent meekijken met de beelden: “Dan zit je best wel dicht op iemand die een tentamen zit te maken, dat is wat onwennig.” Verheijen twijfelt of hij het een inbreuk op de privacy van studenten vindt: “Je kiest er als student toch ook zelf voor wat je laat zien door rekening te houden met bijvoorbeeld je achtergrond”, vindt hij. 

Verschillende deeltentamens

Als lid van de examencommissie biomedische wetenschappen denkt Verheijen momenteel mee over het op afstand tentamineren van grotere groepen studenten.  “Hoe maken we het mogelijk om 300 studenten op afstand tentamen te laten doen? In groepen? Dan moet je verschillende deeltentamens gaan maken. Dat soort dingen onderzoeken we nu.”

Welmoed Visser
BEELD: Shane Adams via Flickr

{ Lees de 1 reacties}

Door Bèta student op 23 april 2020

Ah, gelukkig, de docent heeft zijn hand over het hart heeft gestreken bij de student met haperende wifi.

Wat een onzin! Haperende wifi is nooit het risico van de student geweest en moet het nu ook niet worden. Wat zou er gebeurt zijn als deze student nu opeens stevig was gaan leren en het cijfer niet in lijn lag met eerdere resultaten!? Alle privacy problemen daargelaten, wifi thuis hapert af en toe. Het is geen professionele apparatuur met professionele verbindingen en installatie. Dat kan toch nooit het risico van de student worden? Als de VU geen eerlijk proces kan garanderen, is proctoring dus geen oplossing.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.