Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 26 juni 2014

'Je hebt dit gevecht gewonnen'

reacties 25

Als ze dan eindelijk haar bul in handen heeft en haar promotor, Henk Scholten, zijn afsluitende toespraak houdt, kan Karima Kourtit haar tranen niet meer bedwingen.

Ze heeft zich het hele voorgaande uur, tijdens de verdediging van haar proefschrift, ferm gehouden, leek zelfs te blaken van zelfvertrouwen, zichzelf te vergeten als ze geanimeerd met haar handen stond te zwaaien tijdens het beantwoorden van een vraag. Maar als het afgelopen is, krijgen we een hint te zien van de tol, die het afgelopen anderhalf jaar van haar moet hebben geëist.

Warm applaus

Haar moeder en broers zijn niet aanwezig bij de promotie, omdat ze bang waren voor wat er gebeuren kon, vertelt Scholten. Er is geen openbare receptie na de plechtigheid, zoals gebruikelijk bij promoties. Een select gezelschap is uitgenodigd voor een sobere borrel met Marokkaanse hapjes op de vierde verdieping van het VU-hoofdgebouw.

Haar familie was niet de enige die beducht was voor toestanden bij de promotie van Kourtit. Als ik de aula binnenloop, krijg ik nauwgezette instructies hoe ik me dien te gedragen in de zaal. Uiteindelijk valt het allemaal erg mee: hoewel op sociale media en bepaalde websites het vuurtje van de controverse rond de jonge econome flink is opgestookt, is de opkomst bescheiden en gedraagt niemand zich lawaaiig of opdringerig. Als Kourtit triomfantelijk haar bul omhoog houdt en de zaal in kijkt, krijgt ze een warm applaus.

Culturele achtergrond

De leden van de oppositie zeggen steeds dat ze er niet zijn om haar het leven makkelijk te maken, suggererend dat ze pittige vragen hebben voorbereid, maar het gaat er allemaal erg warm en vriendelijk aan toe. De meeste opposanten steken haar een hart onder de riem voordat ze aan hun vraagstelling beginnen. Kourtit lijkt even van haar stuk gebracht als voormalig staatssecretaris Rick van der Ploeg, hoogleraar aan Oxford en bij de afdeling ruimtelijke economie van de VU, haar vraagt of ze de door haar geïnterviewde immigranten ook heeft ingedeeld naar afkomst, om te zien of hun respectievelijke culturele achtergrond een rol speelt bij hun ondernemersactiviteiten. Kourtit geeft breedsprakerig antwoord en Van der Ploeg concludeert dat het korte antwoord dus "nee" is.

Ook een Amerikaanse hoogleraar die haar vraagt naar de definitie van 'performance', neemt niet in één keer genoegen met haar antwoord, maar dat lijkt vooral een kwestie van meningsverschil te zijn. "Laten we deze discussie elders nog eens voortzetten", zegt de hoogleraar uiteindelijk.

Vechtersbaas

Scholten zegt dat hij Kourtit vijf jaar terug voor het eerst ontmoette, daarbij vroeg naar haar hand, die in het verband zat en het toen nogal cryptische antwoord kreeg dat ze een vechtersbaas was. Nu, vijf jaar later, begrijpt Scholten wat ze daarmee bedoelde. "Het is ongelofelijk dat je hier staat", zegt hij. "Je hebt je gevecht gewonnen."

Hij probeert te verklaren wat de controverse rond haar persoon zo hoog heeft doen oplopen. "Een jonge vrouw, die in een paar jaar al meer had gepubliceerd dan ik in mijn hele carrière", zegt hij, "ik vond dat ook niet eerlijk. Je hebt nogal wat verwarring veroorzaakt."

Stomme fout

Samen met haar leermeester, Peter Nijkamp, vloog ze de hele wereld over. Bij congressen overdonderde ze de andere aanwezigen met haar onorthodoxe aanpak. "Aan de VU maakte je een stomme fout", zegt Scholten, "door aan iedereen iPads uit de delen om zijn eigen ideale stad te ontwerpen, in een tijd waarin nog niemand een iPad had, en waarin het wifinetwerk van de VU daar nog helemaal niet op was berekend. Het mislukte natuurlijk, en ik zei tegen je dat je beter onze oude methoden kon gebruiken. Jij zei: ik ben gekomen om de oude methoden te verslaan."

Bedoelt Scholten te zeggen dat ze teveel mensen tegen de haren heeft ingestreken met haar arrogantie? Hij zegt geschokt te zijn door de opmerkingen van de Leidse statisticus Richard Gill in de Volkskrant, en door de suggesties dat haar datagegevens niet zouden kloppen. "Ik heb die data zelf gezien, ze deugen. Ik heb Gill gevraagd waarom hij er niet naar heeft gekeken. Hij zegt dat hij daar nog geen tijd voor heeft gehad."

Internationale instituten

Het lijkt erop dat de wetenschappelijke carrière van Kourtit niet is gefnuikt door alle negatieve publiciteit. Tijdens haar verdediging maakt ze opmerkingen over vervolgonderzoek, dat ze aan het voorbereiden is en Scholten zei dat ze uitnodigingen heeft van meerdere internationale instituten.

Bij de borrel zie ik ook Peter Nijkamp, die zich moest terugtrekken als Kourtits promotor, en Kees Schuyt, de voorzitter van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit, die in NRC Handelsblad de VU bekritiseerde voor het in behandeling nemen van anonieme klachten over Kourtits proefschrift. 

Onwezenlijke sfeer

Er heerst een wat onwezenlijke sfeer, vooral als Kourtit met haar promotors en de opposanten voor de foto poseert. Alle aanwezigen kijken er naar alsof ze nog steeds niet kunnen bevatten wat er precies is gebeurd. Verdoofd door de verbijstering.

Peter Breedveld
BEELD: Peter Valckx

{ Lees de 25 reacties}

hits 150
Door Klaas van Dijk op 27 juni 2014

Peter Breedveld, zeer bedankt voor dit verslag. Gister stond een stuk in de Volkskrant en Frank van Kolfschooten schreef een verslag op zijn blog ( http://frankvankolfschooten.nl/wordpress/?p=689 ).
.
Wat eerste gedachten. Het CvB van de VU staat dus vierkant achter deze zeer omstreden promotie. Mooie woorden. In mijn optiek horen daar inhoudelijke daden bij.
.
(1): prof H. Verbon en prof. R. Gill hadden de uitdrukkelijke uitnodiging van het CvB van de VU aanvaard om in functie bij deze promotie aanwezig te zijn en om hun kritische vragen te stellen.
(2): prof. H. Verbon en prof. R. Gill kregen alle ruimte om al hun kritische vragen te stellen, zelfs als dit ten koste mocht gaan van de andere vragenstellers.
(3): journalisten en anderen kunnen prof Nijkamp, Karima Kourtit en promotor Schouten alle vragen stellen die ze willen. Alle drie zijn bovendien beschikbaar voor langere interviews.
(4): bij het proefschrift van Karima Kourtit was op het laatste moment een bijlage / addendum / inlegvel (o.i.d.) toegevoegd met daarin een inhoudelijk antwoord op alle inhoudelijke kritiekpunten van NN (bijvoorbeeld in de vorm van een 'point-to-point-letter'). Ook over deze bijlage konden vragen worden gesteld aan de promovendus.

Door @notpicnic op 27 juni 2014

Lichtelijk verbouwereerd dat de familie blijkbaar te bang zou zijn geweest om zo'n academische zitting bij te wonen. Ondanks alle felheid in de academische discussie's ben ik, zover ik kan nagaan, geen enkel dreigement tegengekomen. Heb ik iets over het hoofd gezien ?

Nog iets verbouwererender vind ik dat die angst blijkbaar is overgenomen door medewerkers van de VU ? Wat voor een "nauwgezette instructie's" ( en niet minder belangrijker van wie precies) werden er aan alle bezoekers van deze openbare verdediging schriftelijk?/?mondeling uitgereikt ?

Graag wat feedback hierover via deze comments-thread.

Door Klaas van Dijk op 27 juni 2014

Voor alle duidelijkheid: bovenstaande vier punten zijn gewoon wat losse ideeën van mijn hand voor het CvB van de VU. Bedoeld om aan alle kritikasters & co duidelijk te maken dat er op inhoudelijke gronden helemaal niets is aan te merken op het -nieuwe- proefschrift van Karima Kourtit. Een simpele remedie dus: de kritikasters & co uitnodigen en er in het openbaar mee in discussie gaan.
.
Op http://www.advalvas.vu.nl/nieuws/leidse-hoogleraar-zet-anonieme-beschul… schrijft Richard Gill:
* "Dr Kourtit ignores all requests."
* "If she was interested in scientific dialogue she's had weeks and weeks to email me a couple of small spreadsheets with data and an outline of the steps of her statistical analyses."
.
Moet ik uit bovenstaand citaat de conclusie trekken dat Karima Kourtit weigert om een inhoudelijke discussie te voeren met een hoogleraar statistiek van een Nederlandse universiteit en dat Karima Kourtit weigert om te voldoen aan punt III.3 van de Gedragscode? En moet ik uit dit alles de buitengewoon sombere conclusie trekken dat het CvB van de VU dit allemaal prima vindt?
.
Gisteravond & vanochtend:
"Klaas, heb je tijd om mijn schrijven eens te bekijken?"
"Sure, no problem; wanneer moet je het commentaar terug hebben?"
"Ik heb geen deadline, dus kijk maar.(..). Parallel aan jouw controle, loopt er nog een controle in de USA. (..). Ik kan wel tegen kritiek, maar dat weet je ook wel. (...). O ja spaar me niet!"

Door Richard Gill op 28 juni 2014

Wie is de mijnheer in de achtergrond? (Sorry gewoon nieuwsgierig)

Door Richard Gill op 28 juni 2014

PS ik begreep dat het een afspraak met CvB VU is (of was), dat Nijkamp en Kourtit *alleen* via hun rector met de boze buitenwereld communiceren, "if at all".

Door Richard Gill op 28 juni 2014

PS ik begreep dat het een afspraak met CvB VU is (of was), dat Nijkamp en Kourtit *alleen* via hun rector met de boze buitenwereld communiceren, "if at all".

Door Klaas van Dijk op 28 juni 2014

Iemand (naam doet er in dit verband niet toe) die een artikel schrijft waarin op grond van nieuw onderzoek wordt betoogd dat er niets klopt van veel beweringen in http://www.repository.naturalis.nl/document/150478
.
Ik ben vaak bij promoties bij de RUG geweest en ik kan me niet herinneren dat het ooit is voorgekomen dat het CvB van de RUG had verboden dat promotor en/of promovendus niet met de buitenwereld mochten communiceren.
.
Volgens mij is het bij de RUG juist andersom. Zie bijvoorbeeld http://www.ukrant.nl/nieuws/anti-kwakzalvers en http://www.ukrant.nl/nieuws/geen-rumoer-tijdens-promotie-hoenders
.
Twee citaten: "De bestuursleden van de Vereniging tegen Kwakzalverij– vier emeriti-hoogleraren – waren gevraagd te opponeren tijdens de verdediging van het proefschrift."
.
"‘Wenst iemand uit het publiek van gedachten te wisselen?’, klinkt het bij aanvang van de promotie. Een korte, beladen stilte. Iedereen – de aula van het Academiegebouw zit propvol – weet dat dit moment cruciaal kan zijn. Rector magnificus Elmer Sterken waarschijnlijk ook en constateert razendsnel dat dat niet het geval is. De zaal lacht hard."
.
Ergo, de RUG haalt bij een omstreden proefschrift alles uit de kast om openlijk in debat te gaan met alle kritikasters. En wat doet de VU?

Door Dantes op 28 juni 2014

It is suggested that Richard Gill criticised Kourtit's data, although he hadn't had time to look at it? ("Ik heb Gill gevraagd waarom hij er niet naar heeft gekeken. Hij zegt dat hij daar nog geen tijd voor heeft gehad.") Is this correct?

Door Anonymous op 28 juni 2014

Klein detail, Peter Breedveld:

'Warm applaus'...?
Een groot aantal mensen bleef met zijn armen over elkaar zitten.

Door Richard Gill op 28 juni 2014

This is not correct. Or rather: it is somewhat misleading.

Nijkamp and I couldn't meet till July. I was v. busy all of June. So was he. Nijkamp didn't want to give me the data without meeting me in person first. OK, if there's no hurry, that suited me fine... at that time there was (as far as anyone knew) no thesis, no defence date. Nijkamp, van der Duyn Schouten, and Scholten all communicated me at various times when everything must have already been scheduled but without letting on that the thesis was already submitted, approved, defence scheduled.

I heard from a journalist two weeks before the defence that the thesis was already online and the thesis scheduled. I didn't hear this from anyone at the VU.

Scholten recenctly said that the data of one of the articles was available from public sources on internet, I could have just got it for myself.

True: but Kourtit, Nijamp or Scholten could *much* more easily have emailed me a little excel spreadsheet. I can duplicate a standard statistical analysis in ten minutes once I have the data-set. But I'm not going to spend a couple of hours hunting for it and maybe getting the wrong stuff when those guys already have it and could just send it to me with a click on the send button of their mail tool - there was apparently no hurry. They were certainly in no hurry at all to help anyone look at that data ... no hurry at all ...

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.