Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 25 september 2019 reacties 4

'ISA is thuiskomen voor mij'

Islamitische studentenvereniging viert tiende verjaardag

Gisteren trapte de islamitische studentenvereniging ISA haar jubileumjaar af met een walk-in vol zoete overdaad. "De VU is blij met ons", zegt voorzitter Mohamed Jaddioui.

De islamitische studentenvereniging ISA pakte gisteren uit ter gelegenheid van haar tiende verjaardag. In het StudentenD0k in het VU-hoofdgebouw hielden ze een walk-in met een overvloedig buffet vol zoetigheden, een prachtige taart, brownies, gebak, muffins en koekjes. “Kom binnen!” zegt voorzitter Mohamed Jaddioui (23). "Wil je iets drinken? Wil je een stuk taart?” – “Deze rijsttaart is lekker licht”, dringt penningmeester Mohammad Zubair Sadiek aan.

Zo’n hartelijke ontvangst heeft Ad Valvas niet altijd gehad bij ISA. Zeker in de beginjaren was het wantrouwen groot. Ook weer niet zo heel gek, want bepaalde media schopten graag een relletje rond de moslimstudenten aan de VU. Er waren ook wat incidentjes, bijvoorbeeld rond de (vermeende) seksescheiding bij een ISA-bijeenkomst in een collegezaal van de VU.

Maar daar weet Jaddioui, twee jaar lid en sinds een jaar voorzitter, niets van. “Er zijn goede afspraken met de VU en ISA is een inclusieve vereniging, iedereen is welkom, ook niet-moslims. Jazeker, vrienden van me die geen moslim zijn, zijn lid van ISA. Wij hebben voor iedereen toegevoegde waarde.”

ISA lijkt een opener karakter te hebben gekregen en blaakt van zelfvertrouwen. "We treden veel naar buiten", aldus Jaddioui. "De laatste jaren gebruiken we de sociale media daarbij heel veel." Met klaarblijkelijk succes, want ISA telt inmiddels duizend leden van binnen en buiten de VU. Jaddioui zelf komt van de UvA, waar hij geneeskunde studeert.

ISA1 klein_0.jpg

Iedereen betrekken

De vereniging biedt haar leden een mix van gezelligheid en educatieve evenementen, zegt Jaddioui. “We proberen zo breed mogelijk te zijn en iedereen te betrekken.” Bij ISA kun je, ook als niet-lid, een cursus Arabisch volgen of je verdiepen in een islamitisch leerstuk. Daarnaast zijn er game-avonden en sportevenementen en dergelijke: bubble-voetbal voor de heren en bubble-voetbal voor de dames. Vaak zie je leden van ISA met een stand op het campusplein of in het hoofdgebouw, meestal met koekjes of andere lekkernijen.

“ISA is thuiskomen voor mij”, zegt Nima Elmi (22, klinische psychologie), bestuurslid van ISA. De vereniging is een van de redenen geweest dat ze besloot aan de VU te gaan studeren, zegt ze. “Maar toen ik hier voor het eerst binnenstapte, wist ik al dat deze universiteit voor mij was. Ik zag mensen die op mij lijken, en er is een gebedsruimte, de grote diversiteit aan mensen hier, dat sprak me meteen aan.”

Sara Aljic (19, kunstgeschiedenis) studeert aan de UvA, maar komt speciaal voor ISA naar de VU. “De sfeer is hier veel leuker dan op de UvA”, zegt ze. ISA kent ze via haar zus, die ook aan de UvA heeft gestudeerd en ISA-lid was. “Het is hier one big family”, zegt ze. “Mijn grootste vriendenkring zit hier bij ISA. Het is gezellig en ik leer hier veel van anderen, onder andere door de discussies die ik hier heb.”

Belangenbehartiger

Mutahar Mirza, (23 "in between studies"), vertelt over het werk dat hij voor ISA doet als lid van de commissie acquisitie. “We benaderen bedrijven om ons te sponsoren, maar bedrijven benaderen ons ook. Ze willen hun werkvloer diversifiëren en hebben ons daarbij nodig. En zo hebben we bijvoorbeeld in-house-dagen georganiseerd bij de NS en het Stedelijk Museum, met speed-dates tussen ISA-leden en vertegenwoordigers van bedrijven, en voorlichtingsbijeenkomsten over stages en sollicitaties.”

De VU is volgens voorzitter Jaddioui blij met ISA. “Ze zet ons in om moslimstudenten een plek te geven op de campus, zich hier thuis te laten voelen.” Hij ziet ISA ook als belangenbehartiger voor de moslimstudenten aan de VU. “Als het gaat om studieruimtes, halal eten in het restaurant, dan zetten wij dat via de studentenraad of de diversiteitscoördinator op de agenda.” Via ISA bereikt de VU weer een deel van de moslimpopulatie op de campus. “Dat vindt de VU fijn. Ze weet precies wat ze aan ons heeft.”

Dit jaar is een jubileumjaar voor ISA, met veel bijzondere evenementen om het tienjarige bestaan te vieren. Jaddioui wil er nog niet veel over zeggen. “We gaan mooie dingen doen. Hou onze Facebook-pagina en de website in de gaten.”

Peter Breedveld
BEELD: Peter Breedveld

{ Lees de 4 reacties}

Door Leona op 25 september 2019

Wat een leuke studentenvereniging met leuke mensen :D

Door Saida Znagui Hassani op 26 september 2019

Geweldige organisatie met fijne/ enthousiaste mensen.
Met de juiste intentie.
Reis graag paar keer per jaar ervoor (150 km) om aanwezig te zijn bij bijeenkomsten of aan de zijlijn te staan ( support) ☺️
Toppers ga zo door. ??

Door Freek ter Horst op 26 september 2019

Wat een bijzonder kritiekloos stuk over een toch veel in opspraak geraakte vereniging. Alsof je over de Hells zangers een stuk schrijft waarbij louter aandacht is voor de hapjes en de gezellige tenues. Of er een aparte gebedsruimte zou moeten zijn op een christelijke universiteit laat ik maar even in het midden..

Door R- op 28 september 2019

Wat ben ik blij dat ik kennis heb mogen maken met leden van deze vereniging ?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.