Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
29 maart 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Inmenging slavenhandel Nederlandse banken moet niet weggepoetst worden’

Geschiedenis-postdoc Karin Lurvink ontdekte dat Nederlandse banken en verzekeraars hun slavernijgeschiedenis verbergen.

Je vond dat de betrokkenheid van de Nederlandse banken en verzekeraars bij slavernij groter is dan gedacht.
“De rechtsvoorgangers van veel grote banken en verzekeraars ondersteunden slavernij. Vanwege de groeiende vraag naar koffie, wilden veel plantagehouders in Suriname uitbreiden. Daarvoor hadden ze geld nodig. Banken baseerden hun krediet op de geschatte waarde van de plantage. Als leningen niet werden afbetaald, kwamen de slaafgemaakten in het bezit van de bank. Rechtsvoorganger van Nederlandse bank InsingerGilissen bezat zo ten tijde van de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën in 1863 ruim 1500 Afrikanen. Ze hebben zelfs een compensatie van de Nederlandse overheid voor hun verlies gekregen. Ook verzekeraars waren betrokken bij de slavenhandel. Ze verzekerden de ‘goederen’ tijdens het vervoer door slavenhandelaren tegen opstanden, diefstal door piraten of stormschade.

Dus? Moeten we die bedrijven allemaal mijden?
“Het is overdreven om die bedrijven nu iets te verwijten. Maar ze gebruiken hun geschiedenis wel als marketingmiddel. Ze verwijzen naar hun ‘rijke’ geschiedenis. Terwijl dat maar één kant van het verhaal is. Zo beweert Aon de oudste assurantiemakelaar ter wereld te zijn. Ze organiseerden in 2013 een expositie om hun 325e bestaansjaar te vieren. Maar daarbij noemden ze niet dat hun koloniale handel doorspekt was met slavernijgerelateerde activiteiten.

En AbnAmro heeft een heel uitgebreide website over al haar rechtsvoorgangers en hun geschiedenis. Allemaal positieve verhalen. Terwijl bekend is wat deze banken deden. Door een verordening van de stad Chicago moest AbnAmro door de koop van de Amerikaanse bank LaSalle transparant zijn over hun verleden in de slavenhandel. Dat rapport was trouwens niet compleet. Zo ontbreekt de slavernijbetrokkenheid van rechtsvoorganger Hope & Co.”

Tja, bedrijven tonen liever niet hun slechte kant. Dat is toch niet vreemd?
“Binnen het huidige maatschappelijke debat zijn er veel mensen die zeggen dat Nederlanders geen grote rol binnen de slavenhandel gespeeld hebben of er weinig aan verdiend hebben. Door dit telkens niet te noemen, bagatelliseer je de rol die Nederlanders gespeeld hebben. Als je als bedrijf je eigen geschiedenis gebruikt, moet je de hele geschiedenis tonen. En niets wegmoffelen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.