Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Medezeggenschap 20 april 2021 reacties 3

'Ik kom een frisse blik brengen'

Ook de studentenraadsverkiezingen van deze week ontkomen er niet aan: een onafhankelijke kandidaat die de gevestigde orde uitdaagt. Abdul Malik wil sportevenementen en werkende apps voor de gewone VU-student.

Opvallende nieuwkomer bij deze studentenraadsverkiezingen is de lijst I Have a Dream – Malik Luther King, die naast de SRVU en de UniversiteitsPartij naar een zetel in de universitaire studentenraad (USR) dingt. “Mijn achternaam, Malik, is Arabisch voor ‘King’”, aldus tweedejaars econometriestudent Abdul Malik (20), de enige kandidaat op die lijst. “Ik vind Martin Luther King gewoon een heel inspirerende gast, de enige zwarte man die opstond tegen de witte overmacht, die ervoor ging, daar heb ik veel respect voor; hij is iemand naar wie ik opkijk.”

Meer sociale cohesie

Maar het gaat hem niet om meer sociale rechtvaardigheid op de VU-campus. Malik wil meer sociale cohesie aan de VU. “De meeste studenten komen hier om hun punten te halen en dan gaan ze weer naar huis. Ik vind dat studeren meer inhoudt dan alleen dat. Bij mijn studie zitten er bijvoorbeeld 120 mensen en daarvan zie ik er maar vijf regelmatig buiten de collegezaal. Dat vind ik zonde. Er is hier totaal geen betrokkenheid en dat wil ik veranderen.”

'Er is hier totaal geen betrokkenheid, dat wil ik veranderen'

Door sportevenementen te organiseren. “Toernooien tussen faculteiten onderling, met ontmoetingen eromheen, waarbij studenten met elkaar drinken, elkaar leren kennen en gewoon lol hebben.” Malik is zelf erg van de fysieke activiteiten, maar voor wie niet van sport houdt, denkt hij aan schaak- en damtoernooien.

Betere kandidaten

Om dat te realiseren had hij voor deze verkiezingen eerst bij de SRVU gesolliciteerd, maar daar werd hij afgewezen. “Ze hadden betere kandidaten, daar ben ik heel eerlijk in, met meer bestuurservaring en ervaring in de studentenbond SRVU. Ze zeiden dat als ik eerst een jaartje bij de SRVU kwam werken, ik volgend jaar wel op de kandidatenlijst zou kunnen.”

Maar Malik denkt dat hij echt iets toe te voegen heeft aan de bestaande kandidaten. “Als ik zo rondvraag aan mijn studievrienden, weet niemand eigenlijk wat de USR is. En als ik naar de foto van de huidige studentenraad kijk, elf van die mannetjes en vrouwtjes in pakken, heel stoer, dan vind ik ze… nou ja, niet eng, maar ontoegankelijk. Ze weten studenten te bereiken die zelf ook actief zijn, maar ik wil juist de niet-actieve studenten bereiken, de gewone studenten. Ik kom een frisse blik in de USR brengen.”

‘Met die sportevenementen wil ik opvallen’

Hij heeft zeker ook oog voor de “normale” kwesties die de studentenraad aan de kaak stelt, zoals online proctoring, studieruimtes en studentenwelzijn. “Maar dat zijn vanzelfsprekendheden. Met die sportevenementen wil ik opvallen en trouwens, die zijn juist belangrijk voor het studentenwelzijn. Ik heb me de afgelopen coronatijd heel erg eenzaam gevoeld en van mijn vrienden weet ik dat dat ook voor hen geldt. Ik denk dat veel studenten enorme behoefte hebben aan zulke evenementen.”

Crashende app

Een ander punt waarop hij zal inzetten als hij in de raad komt, is de haperende ict. “De VUNet-app crasht voortdurend op Android-telefoons, dat moet zo snel mogelijk worden opgelost. De huidige USR gaat er niet achteraan, ik weet niet waarom, maar dit zou prioriteit nummer één moeten zijn. En de webmail is ook verschrikkelijk, totaal onoverzichtelijk, waardoor veel studenten heel veel belangrijke mails met informatie missen.”

‘De webmail is ook verschrikkelijk, totaal onoverzichtelijk’

'Malik was te laat'
De deadline voor aanmelding van de partijen was 30 maart, reageert USR-voorzitter Kata Rakić op Maliks klacht. Malik heeft volgens Rakić pas op 8 april gemaild, dus negen dagen na de deadline. "De verkiezingen begonnen al op de 19de, dus logischerwijs zijn de partijen na het indienen van de lijsten en ook na het vaststellen aan de slag gegaan."

Zijn verkiezingscampagne hapert wat. “De universitaire studentenraad heeft budget voor partijen die mee willen doen aan de campagne, maar ze hadden niet op een derde partij gerekend en al het geld was al verdeeld toen ik me aanmeldde. Dat vind ik ontzettend oneerlijk, dat je gewoon tegengewerkt wordt als onafhankelijke kandidaat. Ik ben echt de underdog bij deze verkiezingen.” Zelfs zijn connecties bij de studentenraad - hij is de broer van raadslid Aisha Malik, die nu kandidaat is namens I Have a Dream voor de facultaire studentenraad van de School of Business and Economics - leverden hem niks op.

Maar hij heeft een bekende Nederlander, hij wil nog niet zeggen wie, bereid gevonden een kort campagnefilmpje voor hem in te spreken en hij werkt ook aan zijn zichtbaarheid op het internet, want hij is tot nu toe wat moeilijk te vinden. “Verder heb ik een pamflet gemaakt dat ik aan iedereen doorstuur.”

Reken deze week dus op een flinke dosis Malik Luther King op je telefoon.

Peter Breedveld

{ Lees de 3 reacties}

Door Pieter van Rossum op 20 april 2021
Beste, de SRVU vindt het belangrijk om een aantal zaken op te helderen. Het beeld wat hier geschetst wordt omtrent het sollicitatieproces is onvolledig, dat Abdul weinig relevante ervaring meebracht, dit is op zichzelf geen dealbreaker, maar wij moeten vertrouwen hebben dat iemand een USR jaar aankan, het USR-werk is intens en de ervaring leert dat er nogal eens raadsleden het werk onderschatten en uitvallen. Abdul had ons in diens sollicitatie kunnen overtuigen, maar dat is niet gelukt. Abduls sollicitatiebrief was te laat, hij verzette het sollicitatiegesprek tweemaal (eenmaal door ziekte en eenmaal omdat 10 uur te vroeg was vanwege zijn slaapritme) deze dingen en de inhoud van het gesprek hebben een slechte indruk achtergelaten op de sollicitatiecommissie, wij waren bang dat dit een voorbode zou zijn voor de campagne en eventueel volgend jaar. Hiernaast is er door Abduls zus, SRVU fractielid en oud bestuurslid, druk gezet op de sollicitatiecommissie om het oordeel over Abdul te herzien, dit weigerde de SoCo. Onze kandidaten zijn op eigen kracht op onze lijst gekomen en iemand erop zetten puur door inmenging van diens familie vonden wij ontoelaatbaar. Verder wensen wij Abdul veel succes met zijn campagne, moge de beste winnen! Pieter van Rossum, Voorzitter SRVU studentenbond
Door Abdul op 21 april 2021
Beste Pieter, Deze reactie komt wel als een verassing voor me, maar laat de weerstand goed zien. Mijn sollicitatiebrief was ingediend om 23.58 15 maart, 'de oproep luidde no later then 15 march'. De reden dat ik mijn sollicitatiegesprek op een andere datum wilde was door ziekte en corona om precies te zijn. Je weet wel, het virus waardoor de wereld op zn kop staat. Uiteindelijk kreeg ik een mogelijkheid op de dag van mijn tentamen, maar die qua tijd niet zo goed uit komt, dus ik vroeg of het wat later kon. En dat was gelukkig mogelijk, het emailverkeer en communicatie verliep gewoon goed met SRVU. Vind jammer om nu te horen uit je reactie dat mijn ziekte een rol heeft gespeeld in de afwijzing. Als ik niet in de USR kom heb ik nog steeds een tevreden gevoel dat de SRVU het super goed gaat doen, daarom had ik mij in eerste instantie daar gesolliciteerd. Met vriendelijke groet, Abdul Malik
Door Pieter van Rossum op 22 april 2021
De deadline was 15 maart om 17 uur, je was 7 uur te laat.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.