NIEUWS

Politiek 24 april 2017

Hoogleraren waarschuwen: Nederland moet groener

reacties 1

Het nieuwe kabinet moet meer gaan investeren in duurzaamheid en groene energie, schrijven negentig hoogleraren vandaag in een open brief. Daarvoor is de komende decennia zo’n tweehonderd miljard euro nodig.

Nederland bungelt nog steeds onderaan de lijstjes wanneer het gaat om duurzame energie, waarschuwen de wetenschappers vandaag in een open brief aan het nieuw te vormen kabinet. De onderzoekers doen twaalf aanbevelingen om een omslag te bewerkstelligen.

Allereerst moet een minister van Energie en Klimaat worden aangesteld, die zich bezig moet houden met de zogenoemde ‘energietransitie’. Haar (of zijn) eerste taak zou zijn om een klimaatwet in te voeren, waarin klimaatdoelstellingen expliciet zijn vastgelegd.

CO2-belasting

‘De vervuiler betaalt’, moet het uitgangspunt zijn, vinden de onderzoekers. Voer bijvoorbeeld CO2-belasting in, zoals in Zweden. Het geld dat dit oplevert kan dan weer gebruikt worden om mensen met lage inkomens te compenseren. Een kilometerheffing moet de CO2-uitstoot nog verder terugdringen en de vijf resterende kolencentrales moeten binnen drie jaar hun deuren sluiten.

Bij deze ‘vergroening’ is het onderwijs erg belangrijk. Geef het thema duurzaamheid een belangrijke plek in het curriculum, adviseren de wetenschappers: zo kunnen we kinderen en jongeren goed voorbereiden op een duurzame wereld. Het beroepsonderwijs zou de innovatie kunnen aanjagen, door “regionale campussen” te starten waarin jongeren samen met bedrijven onderwerpen als klimaatadaptatie of de circulaire economie onderzoeken.

Nieuw economisch perspectief

De wetenschappers geven toe dat de veranderingen veel vergen van burgers, bedrijven en overheid. “Maar het levert ook veel op: werkgelegenheid, innovatie en een nieuw economisch perspectief.”

De lijst van negentig professoren wordt aangevoerd door hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans, die zich al langer sterk maakt voor een groene economie. Hij is oprichter van de organisatie Urgenda, die twee jaar geleden via de rechter afdwong dat de Nederlandse Staat meer actie moet ondernemen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen.

HOP/IS

{ Lees de 1  reacties }

hits 6
Door gerald lindner op 05 mei 2017

Een CO2-belasting invoeren is echt het paard achter de wagen spannen. Een typisch geval van een te eng denkkader hanteren. Het ergste nog: de vervuiler komt er wel erg gemakkelijk mee weg….

Waarom alleen co2 en niet de rest; bijvoorbeeld NOx - 265 keer erger dan c02 - of fijnstof de stille killer, ect. Dit model hanteren is kortzichtig, zinloos en zelfs schadelijk.

Veel logischer zou zijn ons maatschapplijk energie volledig te richten op de transformatie naar circulariteit. Alles wat daar niet aan voldoet vervolgens getrapt (exponentieel) steeds zwaarder belasten of gewoon verbieden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.