VUmc 20 oktober 2015

Hoogleraar VUmc schuldig aan belangenverstrengeling

Emeritus hoogleraar Chris Meijer van VUmc heeft zich schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling. Dat meldt VUmc zelf in een persbericht nadat het Innovation Exchange Office (IXA) om een onderzoek had gevraagd.

Uit het onderzoek blijkt dat de klinisch patholoog een zakelijk belang had in Diassay BV, dat testen maakt die HPV opsporen, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. De testen van dit bedrijf werden gebruikt voor een landelijke studie naar HPV-screening onder leiding van Meijer zelf. Dat is 'ongeoorloofde nevenactiviteit', concludeerde IXA.

Afstand doen

VUmc wil dat Meijer afstand doet van zijn deelname in het bedrijf. Inmiddels wordt in de studie een andere leverancier dan Diassay gebruikt.

De onafhankelijke Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Stichting VU-VUmc doet ook nog onderzoek naar Chris Meijer. Ze controleren of hij in zijn wetenschappelijke publicaties de belangentegenstellingen wel juist en volledig heeft gemeld. De conclusies van dat onderzoek worden waarschijnlijk eind 2015 beschikbaar.

Floor Bal
BEELD: Etsy-verkoper Knickerocker