NIEUWS

VUmc 03 juni 2014

Hoogleraar VUmc krijgt prijs voor kankeronderzoek

Bob Pinedo, emeritus hoogleraar medische oncologie aan het VUmc, kreeg zaterdag de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor klinisch kankeronderzoek uitgereikt. Hij is de eerste Nederlander en derde niet-Amerikaan die de prestigieuze David A. Karnofsky Memorial Award ontving.

Pinedo is de grondlegger van het VUmc Cancer Center Amsterdam. Hij bracht onderzoekers van verschillende disciplines bij elkaar om het onderzoek naar kanker te bevorderen en wist ook genoeg donateurs bij elkaar te verzamelen.

Stamceltherapie

In zijn onderzoek richtte hij zich met name op de resistentie tegen kankermedicijnen en op de mogelijkheden van stamceltherapie. Hij combineerde fundamenteel onderzoek met de klinische praktijk. Dat Pinedo zijn best deed om wetenschap en samenleving bij elkaar te brengen is ook een van de punten waarop de jury van de David A. Karnofsky Memorial Award hem waardeerde. De prijs wordt sinds 1970 uitgereikt door de American Society of Clinical Oncology aan een internationaal vermaard oncoloog.

Marieke Kolkman
BEELD: CALI (Flickr CC)

hits 3

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.