NIEUWS

Wetenschap 19 juni 2013

Hoogleraar: 'Maan is fruitvliegje'

‘De maan is het fruitvliegje van planeetonderzoek’. Fraaie uitspraak van hoogleraar Planetary Evolution Wim van Westrenen, die volgende week woensdag, 26 juni, zijn inaugurele oratie houdt, getiteld ‘Volle Maan’.

Er is meer kennis nodig over het inwendige van planeten om hun geologische geschiedenis te achterhalen en uiteindelijk verbanden te kunnen leggen tussen de evolutie van planeten en hun ontstaan. Daarbij speelt onderzoek naar de maan een cruciale rol, betoogt Van Westrenen.

Nagebootst in laboratoria

De maan is het enige hemellichaam naast de aarde waarvan we, dankzij de Apollo-missies, zowel gesteentemonsters als seismologische gegevens hebben. Daarnaast kunnen de druk- en temperatuuromstandigheden in de gehele maan, dankzij haar bescheiden afmetingen, goed worden nagebootst in hogedruklaboratoria.

Van Westrenen: “Die combinatie maakt de maan een uniek modelsysteem: het fruitvliegje van het planeetonderzoek.”

Recent VU-onderzoek

De hoogleraar bespreekt in zijn oratie de rol van het inwendige van planeten in hun ontstaan en evolutie met voorbeelden van recent VU-onderzoek naar de geschiedenis en het ontstaan van de maan.

Over het ontstaan van de Maan bestaan verschillende theorieën, waarbij Van Westrenen onderdeel uitmaakt van een ‘eigenwijze stroming’. Hierover verschijnt 6 juli een uitgebreid artikel in New Scientist. Van Westrenen: “Er moet nog veel onderzoek worden gedaan naar het ontstaan van de Maan, daarover is het laatste woord zeker nog niet geschreven.”

Peter Breedveld
BEELD: scène uit Le Voyage dans la Lune (1902) van Georges Méliès

hits 3

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.