Popup-Niks-missen-2.png

Onderwijs 24 februari 2016

Hoogleraar Crul: 'Witte pabo's zijn dramatisch'

Maurice Crul, hoogleraar onderwijs en diversiteit, vindt het dramatisch dat de pabo's dit jaar witter dan ooit zijn. 'Ze trekken drie keer zo weinig allochtone studenten als vorig jaar', zegt hij vandaag in dagblad Trouw. Crul betreurt dit om twee redenen. 'Een gemengd docententeam heeft meer culturele kennis in huis. Zo'n team kan beter inschatten welke hulp en ondersteuning nodig zijn bij zijn leerlingen. Of hoe je in contact komt met de ouders. Ten tweede is het ontzettend belangrijk dat studenten zich kunnen identificeren met wie voor de klas staat. Onderzoek wijst dit al jaren uit', aldus Crul.

Taaltoets struikelblok

Pabo's hebben een strengere selectie aan de poort, met een taaltoets. Vooral mbo-leerlingen, met name de allochtone, komen daar niet doorheen. En daarom pleit Crul voor extra lessen Nederlands op het mbo voor studenten die naar het hbo willen.

Win Castermans
BEELD: Benetton