Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Studiefinanciering 07 september 2018

Hogere studieschuldrente moet van tafel, vinden studentenorganisaties

Studentenorganisaties ISO en LSVb zijn boos dat de rente op studieleningen omhooggaat. “Studenten worden door de overheid dieper de schulden ingewerkt.”

Het voornemen stond al in het regeerakkoord en toen waren studenten er ook boos over, maar dinsdag stuurde de minister haar wetsvoorstel daadwerkelijk naar de Tweede Kamer: de rente op studieleningen gaat omhoog.

Schuldengeneratie

“Studenten worden door de overheid dieper de schulden ingewerkt”, vindt voorzitter Geertje Hulzebos van de Landelijke Studentenvakbond. “Wij roepen de regering een halt toe en eisen dat zij deze maatregel schrapt.”

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg laat van zich horen. “Weer worden studenten onevenredig hard in hun portemonnee getroffen. Het siert de regering niet om de staatskas te spekken met het kostbare geld van een schuldengeneratie”, stelt voorzitter Tom van den Brink.

82 euro per maand

Het gaat om een flink bedrag. Bij een gemiddelde schuld van 21 duizend euro stijgt de maandelijkse aflossing van 70 naar 82 euro. Op den duur moet de maatregel 226 miljoen euro per jaar opleveren.

Voor terugbetalers wordt de rente elke vijf jaar opnieuw vastgesteld, en dat blijft zo. Voorheen werd de rente gebaseerd op de rente die de overheid zelf voor vijfjarige leningen betaalt. Straks wordt dat de rente van tienjarige leningen, die iets hoger is. Momenteel is de rente op studieleningen nul procent.

Voor de huidige studenten verandert er niets. De regels gaan vanaf 2020 gelden voor nieuwe studenten.

HOP/BB
BEELD: Mubariz Mehdizadeh Unsplash)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.