cultuur hemmerechts
Cultuur 24 april 2013

Hemmerechts geeft afscheidsdiner

Zo’n zestig mensen aan gedekte tafels luisteren naar Kristien Hemmerechts. In een lange zwarte jurk draagt zij voor uit eigen werk in Cultuurcentrum Griffioen. Sopraan Sylvie De Pauw en pianist Koenraad Sterckx verzorgen de intermezzo’s, net zoals in hun theatervoorstelling Bakje Troost. Ze vertolken werk van Schubert tot Joni Mitchell.

De eerste teksten voor het hoofdgerecht zijn niet-autobiografisch. De latere teksten zijn dat wel. “Maar jullie mogen dat voor mijn part ook omdraaien”, zegt Hemmerechts in haar toelichting vooraf. Laat de verbeelding maar spreken. Daarvoor heeft de VU haar tenslotte ook een jaar ingehuurd. Dat viel overigens niet mee. Haar queeste naar verbeelding stuitte vaak op praktische bezwaren zoals vergaderingen, colleges, bezuinigingen en de reorganisatie. De VU had overduidelijk iets anders aan haar hoofd.

Reizen naar mannen

In haar laatste poging vertelt ze over een jonge vrouw die met veel mannen naar bed ging. “Het begon allemaal toen ze als zeventienjarige in de universiteitsbibliotheek studeerde. Een meneer (met horloge om) vroeg haar hoe laat het was. En of ze zin had om ergens koffie te drinken. Ze ging met hem mee. Eenmaal in zijn kamer begon hij haar van top tot teen te kussen volgens een ingestudeerd plan.” Haar beschrijving gaat door tot en met de ontmaagding. Er volgden talloze mannen, maar nooit volgde een derde keer. En dankbaar dat die mannen waren! Dit ging zo door totdat de tijd genadeloos haar verval aankondigt en een eind maakte aan de vele, vele reizen naar al die mannen.

Miezerig lot

Het gaat niet alleen over seks, ze vertelt ook over een drol en hoe heerlijk die wel niet geurt. En nu serieuzer, over hoe we allemaal ooit zijn begonnen: vol verwachting, hoop en gloed. Als Gods kinderen die na verloop van tijd eindigen met hun miezerige lot dat al hun dromen wegvaagt. “Zie dat maar te aanvaarden.”
Voordrachtkunstenaar Hemmerechts laat haar woorden fonkelen. Ze komen tot leven voor het publiek.

Vrije Schrijver

Met een grote bos bloemen reist Hemmerechts maandagavond terug naar Antwerpen. Ze maakt plaats voor haar opvolger P.F. Thomése, Vrije Schrijver. Daarmee bevrijdt de VU zich van termen als schrijver op locatie en erger nog VUsionair.

Win Castermans

{ Lees de 12  reacties }

Door Iris Veenstra op 27 april 2013

Ik vind het jammer te zien dat een vusionair niet geacht wordt de hand in eigen boezem te steken aan de VU. Veel mensen hebben zich zeer ingezet voor Kristien Hemmerechts en dat mag ook wel eens gezegd worden. Dank daarvoor.

Door Herma Steenbrink op 27 april 2013

Vele medewerkers en tientallen studenten hebben zich met hart en ziel ingezet voor Kristien Hemmerechts en daar geen bedankje voor gekregen.

Ook verbaas ik mij over het feit dat Hemmerechts niet reflecteert op haar eigen aandeel in het wegvagen van haar dromen voor de VU.

Door Shira Fuchs op 03 mei 2013

Chic hoor; ruim voordat je producten moeten gaan opleveren systematisch gaan klagen in het studentblad. Niet melden dat in conflict bent geraakt achter de schermen. Akkefietjes hebben met studenten en toch gewoon cashen achteraf.

Door Eddy van Hal op 03 mei 2013

En het rare is dat de Vu dit vooraf had kunnen voorspellen en dus al deze kostbare reputatieschade voor de instelling had kunnen worden voorkomen.

1. De universiteit Leiden had immers al minder prettiger ervaringen opgedaan met la Hemmerechts.
2. Deze mevrouw is in eigen land-google u maar even op haar naam- blijkbaar al sinds jaar en dag een verbijsterend omstreden dame als persoon, niet als kunstenaar, mind.
3. Mevrouw heeft geen lesbevoegheid behaald blijkt uit haar online C.V.

Als je toch in deze Recessie kunt kiezen uit alle nederlandstalige schrijvers waarom kies je als College van bestuur dan voor om een bejaarde, onvriendelijke Belgische in te huren?

En waarom ging alles wel gladjes blijkbaar bij de andere Schrijvers op locatie?

Wellicht een vervolgartikel waard!

Door Jose Eemnes op 04 mei 2013

Wat je van ver haalt is goed he! Duh!

Door Mohan D. op 04 mei 2013

Als ik bedenk wat voor een onderwijsverbeteringen doorgevoerd hadden kunnen worden van haar salaris alleen al word ik nog kwaaier dat ik zo genaaid ben door de waardeloze bestuurders deze instelling!
Wat nou zwart Harvard. Zorg maar eerst eens dat je een 6 scoort voor onderwijs en dat mijn diploma waarde krijgt!

Door Irene Metz op 07 mei 2013

Ik heb het voorbije jaar met stijgende verbazing de interviews met deze belegen feministe voorbij zien komen in de Ad Valvas. Je in Belgie opwerpen als hoedster van alles wat ziek, zwak en misselijk is en in Nederland de klaagrol al bij voorbaat innemen.
Rare jongens en meisjes die Belgen!

Door Niels de Vries op 13 mei 2013

Zolang ze haar kleren maar aanhoudt vind ik alles best!