Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

moe
Personeel 21 juli 2020

Gevoel van te hoge werkdruk stijgt niet door corona

De werkdruk is gestegen door corona, maar in vergelijking met twee jaar geleden voelen medewerkers zich niet drukker. Dat is een van de resultaten van de enquête die de VU heeft gehouden onder medewerkers.

Ja, de werkdruk is zeker toegenomen in coronatijd, met 0,6 punt op een schaal van 5. Maar het verschil tussen de ervaren werkdruk en de gewenste werkdruk is ongeveer even groot als in het werkbelevingsonderzoek in 2018.

Drukker of niet

Uit de beknopte resultaten van de coronamonitor wordt alleen niet duidelijk hoe je dat moet interpreteren. Hebben medewerkers het nou drukker gekregen of niet? Of had iedereen het twee jaar geleden al flink drukker dan gewenst en is dat nog steeds zo?

Er is ook geen uitsplitsing naar wetenschappelijk en ondersteunend personeel, dus hoe het specifiek voor docenten zit, wordt niet duidelijk. Het volledige rapport komt pas beschikbaar als het is besproken met decanen en diensthoofden in augustus.

Band met collega's

Toch geeft de factsheet een idee van hoe medewerkers de coronatijd hebben ervaren. Het meest verslechterd is de band met collega’s en daarna de balans werk/privé en de verbondenheid met de VU. Ook de geestelijke en lichamelijke gezondheid en de samenwerking met de leidinggevende zijn enigszins verslechterd. Er is op geen enkel ondervraagd punt verbetering te zien.

Thuis blijven

Verreweg de meeste VU-medewerkers werkten volledig thuis de afgelopen maanden. Vier op de vijf willen voortaan minimaal een kwart van de tijd thuis blijven werken. Het scheelt reistijd en kosten, geeft meer flexibiliteit en rust. Ruim twee op de vijf medewerkers is ook nog niet weer op de VU geweest.

De VU heeft wel iets goed gedaan de afgelopen maanden, want de waardering voor de universiteit is gestegen van een 6,8 in 2018 naar een 7,5 nu. In oktober houdt de VU een tweede enquête om te polsen hoe het dan gaat.

Marieke Kolkman
BEELD: Australian Paralympic Committee (Wikimedia)

hits 253

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.