Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 maart 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Gevangenen en verdachten moeten in MRI-scanner’

Mensen met specifieke hersenschade zijn dikwijls emotieloos en niet empathisch. Daardoor belanden ze bovengemiddeld vaak in de gevangenis, zegt neuropsycholoog Frank Jonker. Hij promoveert 7 november.

“De basis van de neuropsychologie is dat schade aan het voorste deel van de hersenen ertoe leidt dat patiënten moeite hebben met plannen, beheersen van impulsen en zich concentreren. Daardoor scoren ze vaak afwijkend op neuropsychologische onderzoeken.

Maar als klinisch neuropsycholoog zie ik mensen die wel gedragsproblemen hebben, maar verder prima scoren op intelligentie en uitvoerende taken. Dat gooit onze hele theorie overhoop.

Hersenschade

Uit mijn onderzoek blijkt dat deze patiënten schade aan de orbitofrontaalkwab (OFC) opgelopen hebben. Daardoor hebben ze problemen met emoties en gedragsregulatie. Ze voelen de emoties niet en herkennen ze niet bij anderen. Om dit bij patiënten vast te kunnen stellen, moet men de standaardtesten aanpassen.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat 30 procent van de gedetineerden hersenletsel heeft, bij de gewone bevolking is dat 6 procent. Bij agressieve gedetineerden gaat het vaak om OFC-letsel. Het zou prachtig zijn als alle verdachten en gedetineerden hierop gescand kunnen worden. Ook omdat zij andere forensische therapie nodig hebben. Geen therapie die gericht is op het omgaan met emoties en trauma’s, maar op het aanleren van positief gedrag in situaties waarin ze opgefokt zijn.” (FB) 

Frank Jonker is hoofd neuropsychiatrie bij GGZ-instelling Altrecht. Hij is medeoprichter van de VU-opleiding forensische neuropsychologie & neuropsychiatrie. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.