poedelprijs
Wetenschap 25 februari 2020

Geen Vici-winnaars bij de VU

Kwantumzwaartekracht en de expansie van ons universum, het temmen van chemische reacties, vrouwen en migraine en nog veel meer: NWO beloont 32 onderzoeksvoorstellen van topwetenschappers met een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro.

De Vici-beurs is een van de grootste persoonsgebonden onderzoekspremies van Nederland. Met de beurs van wetenschapsfinancier NWO kunnen onderzoekers in vijf jaar tijd een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen, voor zover ze die niet al hadden.

Nijmegen wint meeste beurzen

Van de 242 aanvragen zijn er 85 ingediend door vrouwen en 157 door mannen. In totaal kregen 18 vrouwelijke kandidaten en 14 mannelijke kandidaten een beurs. Van alle aanvragen samen werd 13 procent gehonoreerd, evenveel als vorig jaar.

De Radboud Universiteit sleepte de meeste beurzen (4) in de wacht, gevolgd door het Radboud UMC (3), het UMC Utrecht (3), de Universiteit Leiden (3) en de Rijksuniversiteit Groningen (3).

Geen beurs voor VU

De Vrije Universiteit en het ziekenhuis  kregen deze ronde geen beurzen toegekend.

Instelling
0,5

Totaal
32

De Vici-beurzen horen bij de zogenaamde Vernieuwingsimpuls, een reeks NWO-beurzen voor wetenschappers op verschillende momenten in hun carrière. De Vici-financiering is bedoeld voor zeer ervaren, vernieuwende onderzoekers die bovendien als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren.

HOP/EF

{ Lees de 1  reacties }

Door Rene Bekkers op 25 februari 2020

De vici procedure is een onredelijk grote verspilling. Een conservatieve inschatting van de kosten voor deze ronde is €18.5 miljoen, om €46.5 miljoen uit te delen. 87% van de aanvragers kreeg geen beurs.