NIEUWS

Buitenland 26 oktober 2015

Geen collegegeldverhoging in Zuid-Afrika

Na een week van felle protesten gaat de regering van Zuid-Afrika door de knieën. President Jacob Zuma heeft aangekondigd dat het collegegeld niet omhoog gaat.

Hij begrijpt de problemen van studenten uit arme gezinnen, zei Zuma volgens Times Higher Education in reactie op de protesten. Intussen gebruikte de politie flitsgranaten en waterkanonnen om de studenten buiten de presidentiële gebouwen de houden.

Sociale ongelijkheid

De protesten begonnen bijna een week geleden en waren zeer omvangrijk. Verschillende universiteiten werden zo goed als platgelegd. De politie moest eraan te pas komen om demonstranten uiteen te drijven.

De collegegelden zouden aanvankelijk zo’n tien procent stijgen, tot ongenoegen van studenten. De verhoging zou al tot zes procent worden beperkt, maar daarmee namen de demonstranten geen genoegen.

Het is de vraag of het protest nu uitdooft, want volgens commentatoren gaat het de studenten eigenlijk om iets groters dan het tarief van het hoger onderwijs. Het gaat ook over de corruptie en de sociale ongelijkheid in Zuid-Afrika.

HOP/BB
BEELD: Jacob Zuma (Wikimedia Commons)

hits 1

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.