Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Politiek 14 februari 2018

Gedoe rond voorinvesteringen is lesje voor de volgende keer

reacties 1

Hebben de hogescholen en universiteiten nu 280 miljoen euro extra besteed aan hun onderwijs of toch 860 miljoen? Minister Van Engelshoven denkt het laatste, maar wil betere afspraken over de definitie van investeringen.

Met het afschaffen van de basisbeurs in 2015 zouden er op termijn honderden miljoenen euro’s beschikbaar komen om het hoger onderwijs te verbeteren. Maar dat geld liet nog wel even op zich wachten en daarom werd van instellingen gevraagd om drie jaar lang uit eigen zak ‘voorinvesteringen’ te doen.

Eind vorig jaar keek de Algemene Rekenkamer of universiteiten en hogescholen zich aan deze afspraak hadden gehouden. Dat bleek nog maar de vraag: van de 860 miljoen die instellingen zelf zeiden te hebben uitgegeven, konden de rekenmeesters maar 280 miljoen euro labelen als voorinvestering. Een bijna even groot bedrag (250 miljoen euro) was volgens hen géén voorinvestering en van nog eens 330 miljoen euro viel het niet te achterhalen.

Onduidelijkheid

Maar van de suggestie van GroenLinks dat instellingen alsnog miljoenen moeten bijleggen, wil minister Van Engelshoven niets weten. Immers, schrijft ze, ook de Rekenkamer geeft aan dat de 860 miljoen euro “in potentie aan onderwijskwaliteit is besteed”, en daar hebben alle studenten van kunnen profiteren. Wel erkent ze dat er onduidelijkheid blijkt te zijn bij de verantwoording of dit nu wel of geen voorinvesteringen waren.

Hoe dan ook, stelt ze, van deze onduidelijkheid “kunnen we leren voor toekomstig beleid.” Daarmee doelt ze op de kwaliteitsafspraken die straks met de hogeronderwijsinstellingen worden gemaakt. 

Medezeggenschap

De Rekenkamer onderzocht ook of de medezeggenschap betrokken was bij de extra uitgaven. Dat bleek lang niet altijd het geval. geval. Maar dat signaal herkent Van Engelshoven niet: “Uit de overleggen die ik met de koepels en studentenbonden voer over dit onderwerp, is gebleken dat ten aanzien (van de hoofdlijnen) van de begroting van 2017 alle medezeggenschapsorganen op zowel universiteiten als hogescholen hun instemming hebben verleend.” Wel vindt ze dat de medezeggenschap vroegtijdig moet worden betrokken bij de besluitvorming.

Ze belooft dat er na afronding van de gesprekken met de koepels en de studentenbonden in april een vervolgbrief komt over het rapport van de Rekenkamer.

HOP/IS

{ Lees de 1  reacties }

hits 5
Door Gordon Freeman op 14 februari 2018

was Duisenberg als mede-architect***  vh nieuwe stelsel  niet medeverantwoordelijk voor de hardheid van die definitie betreffende de studievoorschot investeringen ? -als volleerd academisch register controller zijnde ? - 

En wanneer Pieter zich nu verschuilt achter de zachtheid van die definitie verschuilt hij zich dan niet achter z'n eigen 'falen' indezes ?  En zou de minister ter bescherming van haar studenten hem daar dan nu niet hard voor ter verantwoording dienen te roepen met de macht van het rapport van de Algemene Rekenkamer in den hand  ipv  zich gemakshalve te omhullen in Pieter's smoke-screens die slecht zijn zeer dankbare* Old Boys BabyBoomers & Millenials grooming netwerkje dienen te beschermen. ?  

... kortom waarom werpt de minister het rapport van een onafh: Hoog College van Staat als de  Rekenkamer in de prullebak en verschuilt zij zich achter de smokescreen 'argumenten" van  VSNU 's  superaccountant Duisenberg EN TEVENS mede-architect vh nieuwe stelsel ? Waarom komt zij niet op voor de belangen van haar studenten ? 

Alsof deze volleerde register controller voor het eerst een projectje draaide ... 

lesje voor de volgende keer  .... donderju ... 

*  vergeet niet:  dat de gezamelijke CvB’s van onze openbare universiteiten Pieter als de architect van het ‘sociaal’ leenstelsel zonder blikken of blozen in hun boezem hebben opgenomen  is even evident als dat die 18 Eerste Kamer professoren & HO bestuurders ..  kuche kuche ...  pardon** Senatoren … dat al in een eerdere fase deden.  Want door de introductie van het ‘sociaal’ leenstelsel werd de STUFI die de studenten eerst kregen heel OCW_budgetneutraal niet alleen overgeheveld in de institutionele vestzakjes van de professoren … uhm Senatoren … maar ook in die van deze CvB’s.  Kortom: tentijde van onze zwaarste financiele crisis konden zij met hun door Duisenberg en co. gefaciliteerde heist van zo’n 1 miljard euro per jaar hun eigen maatschappelijke positie in deze uiterst gure tijden helemaal zelf beschermen. Dat werd uiteraard ten zeerste geapprecieerd. Ook door de dames en heren in die CvB’s.  Hun Old Boys BabyBoomers en Millenials grooming netwerkje sloot Duisenberg daarna uiteraard heel hartelijk in haar allerdiepste VSNU boezem.   

**   http://www.pearltrees.com/t/freeman/analysis-studievoorschot/id13466407 

***  http://archive.fo/vOWKs#selection-381.169-381.658  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.