Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wetenschap 05 februari 2016

Fouten in publicaties krijg je er moeilijk weer uit

Het zelfreinigend vermogen van de wetenschap werkt niet goed. Tijdschriften hebben vaak helemaal geen zin om fouten in door hen gepubliceerde artikelen te corrigeren.

Wat doet een wetenschapper die een fout ziet in een serieus wetenschappelijk artikel? Idealiter trekt die aan de bel. Maar het valt nog niet mee om zo’n fout gecorrigeerd te krijgen, schrijven vier onderzoekers deze week in Nature.

Tienduizend dollar 

Ze deden een aantal verzoeken om fouten in 25 artikelen te verbeteren, maar stuitten op nogal wat problemen: onduidelijkheid over wie er bij het tijdschrift verantwoordelijk was, redacteuren die niet reageerden of zeiden dat de auteurs van het artikel het moesten oplossen. Sommige tijdschriften vragen geld om de fouten te herstellen. Eén redacteur eiste tienduizend dollar van de wetenschapper die vroeg of een artikel van een ander teruggetrokken kon worden.

Waardering

De vier onderzoekers willen dat tijdschriften beter vastleggen hoe ze fouten verbeteren en stellen voor om alle ruwe data van onderzoek openbaar te maken. Ook vragen ze meer waardering voor wetenschappers die onderzoek uitvlooien om te kijken of het wel goed gedaan is.

HOP/PV

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.