Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

FNV tegen salarisdeal ambtenaren
Personeel 06 oktober 2015

FNV voert actie tegen pensioenroof

De vakbond FNV Overheid deelde vandaag flyers uit op de VU om medewerkers op te roepen deel te nemen aan een referendum over een dreigende pensioenkorting. Dat is het gevolg van een nieuwe cao voor rijksambtenaren.

“Oh, ik wist niet dat het ook ons aangaat”, reageert een medewerker bij de hoofdingang terwijl hij een folder in ontvangst neemt. De vakbond voor overheidspersoneel organiseert een referendum over de loondeal die de regering heeft gesloten over de salarissen van rijksambtenaren. Drie vakbonden stemden ermee in, maar de grootste, FNV Overheid, is tegen en stapte al naar de rechter. “Het is een ingewikkelde kwestie, maar het treft inderdaad ook het personeel aan de universiteiten. Zij worden namelijk gekort op hun pensioen als gevolg van deze overeenkomst. Wij vinden het pensioenroof", legt Kitty Jong uit. Ze is behalve ambtelijk secretaris van de ondernemingsraad van de VU ook bestuurslid van FNV Overheid.

Salarisdeal

De deal houdt in dat 600.000 rijksambtenaren een salarisverhoging van ruim 5 procent krijgen. Maar dit wordt deels betaald door een lagere pensioenpremie. Met als gevolg dat alle 2,8 miljoen mensen die een pensioen hebben bij het ABP minder uitgekeerd krijgen. Het personeel van de universiteiten heeft een eigen cao, maar valt wel onder het ABP. De salarisverhoging van 5 procent geldt niet voor hen, maar ze worden wel gekort op hun pensioen.

“Het pensioenfonds is nog aan het rekenen wat de deal precies gaat kosten, maar voor jonge mensen kan de pensioenkorting uiteindelijk wel op zo’n 15 procent uitkomen”, aldus Jong.

Strijd tot het eind

De FNV heeft de eerste rechtszaak verloren, maar is van plan de juridische strijd tot het einde te voeren en in hoger beroep te gaan.

Ook hoopt de bond het bestuur van het pensioenfonds over te halen de deal tegen te houden. Daarom is er een referendum voor alle ABP gerechtigden tussen 14 en 19 oktober. Wie daar aan mee wil doen kan zich tot 12 oktober op de site registreren. Daarbij wordt wel om het ABP registratienummer gevraagd, maar men is niet verplicht dit in te vullen.

 

Dirk de Hoog
BEELD: Dirk de Hoog

hits 16

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.