VU 29 januari 2018

Facebookfoto's en reisgegevens geen hard bewijs voor fraude

Met foto’s die ze van Facebook hadden geplukt, belden de controleurs van DUO bij de buren aan: woont deze studente naast u? Nee, zeiden ze. Toch krijgt ze geen boete voor fraude met de basisbeurs.

De controleurs hadden al een paar keer aangebeld bij de studente, maar ze deed niet open. De Dienst Uitvoering Onderwijs had het vermoeden dat ze stiekem bij haar ouders woonde, en niet op het adres dat ze had doorgegeven.

Dat scheelt veel geld: uitwonende studenten krijgen zo’n 2.250 euro per jaar extra aan basisbeurs dan thuiswonende studenten. Tenminste, als ze nog recht hebben op een basisbeurs.

De controleurs keken ook naar de reisgegevens van de vrouw, die ze gekregen hadden van Translink. Ze reisde vrijwel nooit naar de halte in de buurt van haar woning, terwijl ze regelmatig in de nabijheid van haar moeders adres in- en uitcheckte.

Modellenwerk

Allemaal onzin, vond de studente, en ze spande een rechtszaak aan. Ze werkte toevallig in de buurt van haar moeder en daarom reisde ze daar vaak naartoe. En die foto’s van Facebook? Die zouden “in het kader van modellenwerk genomen zijn”, staat in het vonnis, en daarom zou ze op die foto’s moeilijk herkenbaar zijn.

Moet deze studente terugbetalen wat ze te veel heeft gekregen? En krijgt ze daarbovenop een boete? De rechter maakt een interessante afweging. De controleurs hebben aannemelijk gemaakt dat ze niet op haar officiële adres woont, dus de basisbeurs mag met terugwerkende kracht omlaag bijgesteld worden.

Maar mag ze ook een boete krijgen? Daarvoor is harder bewijs nodig, vindt de rechter. DUO is er niet in geslaagd om “zonder enige twijfel” aan te tonen dat de studente ergens anders woonde. Dus die boete hoeft ze niet te betalen en ze krijgt ook de proceskosten terug.

Hard bewijs?

De uitspraak is interessant, omdat DUO in zulke zaken zelden heel hard bewijs heeft. Als andere rechters deze afweging overnemen, betekent dit zo ongeveer het einde van de boetes aan fraudeurs met de basisbeurs.

Overigens is het maar de vraag of DUO gebruik mag maken van de reisgegevens van studenten. Eén rechtszaak hierover heeft de dienst verloren; Translink levert de gegevens niet meer. Het kabinet bleef achter DUO staan en wacht het hoger beroep af.

In het hoger onderwijs verdwijnt dit probleem, want nieuwe studenten krijgen sinds september 2015 geen basisbeurs meer: nog even en er zijn geen hbo- of wo-studenten meer die hem hebben. In het mbo bestaat de basisbeurs nog wel.

HOP/BB

{ Lees de 1  reacties }

Door Peter Haasnoot op 07 juli 2018

Amper een week geleden kregen wij onaangekondigd te maken met een huisbezoek van DUO. De studente in kwestie (nu 20 jaar oud) is door haar ouders op 12 jarige leeftijd op straat getrapt en woont bij mij sedert 2015. Ze stond nog wel ingeschreven bij haar moeder tot jan. 2018 daarna heb ik haar officieel ingeschreven als medebewoonster in mijn 55+flat. De medewerkers van DUO die langskwamen zijn te beschrijven als onbeschoft. De studente was op de bewuste donderdag ook aanwezig in de flat alleen al dat gegeven levert naar mijn idee een 100% voltreffer op. Laat DUO medewerkers nooit binnen!! dat deden wij wel waarop de medewerkers van DUO de laptop van de studente wilden zien etc. etc. maar in de voor de hand liggende OV-reisinformatie hadden de heertjes geen interesse. Wel vroegen zij steeds naar kleding en de studente heeft in de woonkamer van de flat een drieladenkast van IKEA staan die vol zat met kleding en schoolboeken van haar. Dat was niet genoeg ze vroegen dan ook om nog meer kleding en uiteindelijk viel bij mij als oude man van 60 letterlijk en figuurlijk het kwartje deze viezerikken wilde het ondergoed van de studente zien!! Dat was voor mij het moment dat ze ik ze bijna mijn huis heb uitgeschopt! De Politie is door mij gebeld en die hebben DUO ook verteld dat de studente al meer dan drie jaar bij mij verblijft omdat ze achterna gezeten werd door een ex-vriendje die als gewelddadig bekend staat en de wijkagente daarvoor zes weken eerder ook bij ons thuis was langsgekomen. Alle reisgegevens die elke dag laten zien dat ze vertrekt van dezelfde halte en thuiskomt via dezelfde halte heb ik deze gegevens bij DUO onder de neus gewreven Bovendien zijn er in mijn flat camera's en lopen we iedere schooldag langs een Politiecamera die op 100 meter van mijn woonruimte staat. Het gedrag van DUO is dan ook mensonwaardig. De studente heeft een zware depressie opgelopen en DUO zwijgt in alle talen want op de reisgegevens hebben ze geen antwoord! Daarnaast staat er ook een G4 telefoonzender op ons dak en wordt haar telefoon ook geregistreerd door de zender maar ook dat willen ze bij DUO liever niet weten. Al met al schijnt niemand te begrijpen dat hier helemaal niet gezocht wordt naar fraude maar door DUO illegalepraktijken worden opgezet om studenten die daar recht op hebben de beurs te onthouden. Het is logisch dat fraude wordt aangepakt maar hetgeen hier is geschied kan niet door de beugel en is te smerig voor woorden. De ene medewerker van DUO was trouwens volgens zijn iD 68 jaar oud!!