Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

digitale werkplek
Campus 22 november 2018

Eindelijk altijd en overal kunnen werken

VU krijgt nieuwe digitale werkplekken
reacties 4

Een pc op de VU past straks in de binnenzak. De dienst IT gaat de zogeheten digitale werkplek het komende jaar flink veranderen. De groene, oranje en rode pc’s verdwijnen en alle programma’s worden geopend vanuit een centrale database.

Door die verandering kun je straks zo van apparaat wisselen en doorgaan met waar je mee bezig was. Alle programma’s en persoonlijke profielen staan straks in een centrale database, en op het apparaat waar je inlogt, wordt de sessie te voorschijn gehaald zoals je die elders hebt achtergelaten.

Overal en altijd

Volgens Dirk-Pieter Luchtenburg, die op de VU gaat over de digitale werkplekken, voldoet de dienst IT daarmee aan een behoefte. “VU-medewekers willen onafhankelijk van plaats en tijd kunnen werken en in alle gebouwen op dezelfde manier”, zegt hij tijdens een presentatie van de nieuwe Virtual Desktop Infrastructure.

“Er komt straks een basiswerkplek met de programma’s die iedereen op de VU kan gebruiken”, vertelt hij. “Daarnaast komt er een meer gecustomiseerde onderzoekswerkplek met specifieke onderzoekssoftware, en er komt iets daar tussenin.”

Rekenkracht

De overgang naar Windows 10 is de eerste stap naar de nieuwe digitale VU-omgeving, wat het opstarten sneller moet maken, samen met een technische verandering van de netwerkpoorten en een soepelere wifi, waardoor je telefoon niet uitvalt als je ermee rondloopt en belt via Skype for business.

“De rekenkracht is straks centraal georganiseerd in een database en niet meer op de pc zelf”, zegt Luchtenburg. “En die is zwaar. Het wisselen van apparaten kan zelfs als je een Youtube-filmpje aan het kijken bent met geluid.”

Kleine kastjes

Bij de korte demonstratie gaat een presentatie die openstaat op de ene laptop inderdaad verder op de andere na inloggen. Het beeld van de eerste laptop wordt direct zwart. En er staan twee voorbeelden van pc’s zoals ze er straks uit komen te zien: kleine zwarte kastjes, met niks meer dan een netwerkaansluiting en een aansluiting voor de monitor.

“Dus straks kan ik, als ik mijn trein moet halen, mijn laptop op de VU dichtklappen en in de trein verder gaan?” vraagt VU-bestuurslid Marjolein Jansen. Luchtenberg beaamt dat. “Dus mensen moeten er goed van doordrongen zijn dat ze veilig omgaan met hun VU-data.”

Afwijkend gedrag

Door het virtuele werken kan de dienst IT zelf ook meer monitoren, en dat gaat ook gebeuren. “We gaan meer werken met profielen en afwijkend gedrag detecteren”, legt Jansen desgevraagd uit. “Het kan voor een onderzoeker normaal zijn om bijvoorbeeld veel data te uploaden in de avond. Maar als een administratief medewerker het doet, is dat abnormaal en zal er een belletje afgaan.”

Volgens Luchtenberg streeft de dienst IT ernaar dat iedereen op de VU over anderhalf jaar een volledig virtuele werkplek heeft.

Marieke Kolkman
BEELD: Marieke Kolkman

{ Lees de 4  reacties }

hits 195
Door Johan Sterk op 25 november 2018

Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd ze te herhalen. Dit klinkt sterk naar de digitale dystopie van vóór de uitvinding van de PC waar totalitaire systeembeheerders over je schouder meekeken en hun regels en aan je oplegden. Het verhaal van mainframes was goed maar de uitvoering deugde van geen kant. Oh wat waren we blij dat we dáár vanaf waren.

Door JD op 26 november 2018

“De rekenkracht is straks centraal georganiseerd in een database en niet meer op de pc zelf”, zegt Luchtenburg. “En die is zwaar. Het wisselen van apparaten kan zelfs als je een Youtube-filmpje aan het kijken bent met geluid.”

Door V.T. op 26 november 2018

Dit is nog steeds het achterhaalde idee van de flexplek, waar iedereen overal moet kunnen werken. Alsof iedereen gelijk is en ook een gelijke behoefte heeft aan hard- en software mogelijkheden van een "standaard" PC omgeving . Bij de technische ondersteuning, en dan met name bij mensen met een beetje ICT achtergrond, weten we dat dit niet meer van deze tijd is. Gespecialiseerde "rode" computers zijn niet te vervangen door een standaard werkplek, -ook niet met gespecialiseerde software van ICT-, als er tijdkritische processen moeten draaien. Niet voor niets beheren we deze PC's zelf omdat we dit veel beter zelf kunnen doen en weten wat er nodig is om een meting goed te kunnen uitvoeren. Bovendien zijn er "Hands on" in de buurt als er iets fout gaat. Wij hadden indertijd jarenlang een licentieserver bij ICT laten draaien voor een bepaald software programma. Liep de licentieserver een keer vast dan waren we weer dagen bezig iemand bij ICT zover te krijgen de server te resetten. Uiteindelijk zijn we die licentieserver maar weer zelf gaan beheren. Alle software vanaf een centrale database..., en wie informeert de wetenschapper dan dat hij halverwege zijn onderzoek t.g.v. een "onzichtbare" software update met een nieuw programma werkt zodat zijn behaalde meetresultaten misschien niet meer herhalen zijn omdat de software condities zijn veranderd? Bij metingen is continuïteit bij gelijke omstandigheden bij alle metingen van het grootste belang. Met de discussies die we als technici van de faculteit met ICT hebben gevoerd zijn kunnen we al een boek vullen. Wat als er een probleem is met een meetcomputer (of een hele zaal met computers) terwijl er een of meerdere proefpersonen aanwezig zijn voor een meting? Komt ICT dan hard hollend aanrennen om problemen op te lossen of moeten we eerst weer een ICT call gaan aanmaken die pas na een paar dagen behandeld wordt vanwege het gebrek aan mankracht. Onwerkbare situatie, want ik lees niet dat er meer mankracht bijkomt, ondanks het feit dat ICT meer werk naar zich toe trekt. Het runnen van alle software vanuit 1 database: Is dat uit het oogpunt van continuïteit wel aan te raden? 1 keer een database probleem en de hele VU kan naar huis gaan omdat niemand meer kan werken. Dat risico wordt alleen maar vergroot doordat software (en dus ook grotere datastromen) via het netwerk gaan en minder meer op de lokale PC blijven: Dat is vragen om moeilijkheden. Inderdaad, de geschiedenis is gedoemd zich te herhalen door mensen en diensten die nog steeds denken dat ze iedereen als klant kunnen bedienen volgens een standaard recept. Zoals destijds bij de productie van de T-Ford auto: Alle kleuren zijn mogelijk zolang het maar zwart is. Maatwerk zou het credo moeten zijn! Flexwerk is niet flex, het is de meest rigide vorm om iedereen overal in hetzelfde soort hokje te laten passen en een aanfluiting voor de onderkenning van de diversiteit aan mensen en omstandigheden waarin onderzoek plaatsvindt op de VU.

Door RV op 29 november 2018

Quote: Afwijkend gedrag
Door het virtuele werken kan de dienst IT zelf ook meer monitoren, en dat gaat ook gebeuren.
“We gaan meer werken met profielen en afwijkend gedrag detecteren”, legt Jansen desgevraagd uit.
“Het kan voor een onderzoeker normaal zijn om bijvoorbeeld veel data te uploaden in de avond.
Maar als een administratief medewerker het doet, is dat abnormaal en zal er een belletje afgaan.” << mmm? Weet u wel hoe Pakistan aan de kennis voor een kernwapen is gekomen? Dat was vanuit NL, maar niet door een adm medewerker. >>
Volgens Luchtenberg streeft de dienst IT ernaar dat iedereen op de VU over anderhalf jaar een volledig virtuele werkplek heeft."
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> <<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Staat dit niet haaks op AVG waarin de privacy rechten van alle EU burgers worden geborgd? Houden die rechten dan op zodra een student of medewerker de drempel van de campus overgaat? Immers alle handelingen worden gemonitord? SLEEPNET noemen ze dat. In de hoop een klein visje te vangen moet de andere 99,9% procent als collateral damage meegevangen worden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.