Eerste Kamer buigt zich begin 2015 over leenstelsel

NIEUWS

Studenten  18 november 2014

Eerste Kamer buigt zich begin 2015 over leenstelsel

De Eerste Kamer praat na de jaarwisseling over het ‘wetsvoorstel studievoorschot’ van minister Bussemaker. Er komt eerst een schriftelijke vragenronde, hebben de fracties zojuist besloten.

Minister Bussemaker had de Eerste Kamer vorige week gevraagd om haar ‘wetsvoorstel studievoorschot’ zo spoedig mogelijk te behandelen. Studenten moeten snel duidelijkheid krijgen over de veranderingen in de studiefinanciering, schreef ze in een brief aan de senatoren.

Schriftelijke vragen

Maar zij kunnen het wetsvoorstel niet meer voor de kerst behandelen. Over drie weken, op 9 december, dient de Senaat schriftelijke vragen in. Als minister Bussemaker deze vragen snel beantwoordt, vindt het debat over het wetsvoorstel waarschijnlijk in januari plaats.

Wellicht komt er op verzoek van de Socialistische Partij nog een gesprek met deskundigen over het afschaffen van de basisbeurs. Daar beslist de onderwijscommissie van de Eerste Kamer volgende week over.

Krappe meerderheid

Vanaf september 2015 krijgen nieuwe bachelor- en masterstudenten geen basisbeurs meer. Dat lijkt misschien ver weg, maar studiekiezers moeten zich tegenwoordig voor 1 mei inschrijven bij een hogeschool of universiteit.

Veertien jongerenorganisaties protesteerden afgelopen vrijdag tegen de plannen van de minister, twee dagen nadat haar wetsvoorstel werd goedgekeurd door de Tweede Kamer. Ze hopen op een veto van de Eerste Kamer. In de Senaat hebben de vier partijen die het leenstelsel steunen – VVD, PvdA, D66 en GroenLinks – een krappe meerderheid van drie zetels.

HOP/PV
hits 2154

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties