Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Geneeskundestudent Ying: 'Om te bewijzen dat je geen documenten kunt overleggen, moet je documenten overleggen'
Campus 26 juni 2017

'Een tweederangs burger, dat ben ik'

reacties 6

Geneeskundestudent Ying is hier geboren en getogen, en zou nu toch wel eens graag een echte Nederlander willen worden.

De ouders van geneeskundestudent Ying  (23, volledige naam bekend bij de redactie) kwamen in 1991 als vluchteling uit China naar Nederland. Zij is in Delft geboren. Maar omdat ze geen Chinees paspoort heeft, krijgt ze ook geen Nederlands paspoort, met geen mogelijkheid.

'Dit kan ook mijn carrière als arts belemmeren' Dat levert haar een heleboel praktische problemen op. “Toen ik me had ingeschreven als student, kreeg ik een rekening van 10.000 euro opgestuurd. Volgens DUO had ik geen recht op studiefinanciering of een ov-kaart. Ik kan met mijn Nederlandse verblijfsvergunning alleen naar Schengenlanden reizen. Dan moet ik  ruim van tevoren op Schiphol zijn, vanwege de rompslomp en vragen en managers die erbij gehaald moeten worden voordat ze ervan overtuigd zijn dat ik alleen maar op vakantie ga. En als ik terugkom, begint het weer opnieuw. Dit kan ook mijn carrière als arts belemmeren, omdat ik niet alle internationale congressen en symposia kan bijwonen."

En ze kan zonder Nederlands paspoort niet trouwen. “Vroeger wilde ik dat wel, maar ik heb me er maar bij neergelegd dat ik niks heb te willen.”

Vreselijk vervelende zaken die het leven er niet leuker op maken. Maar het zit veel dieper. Terwijl ze vertelt, wellen er tranen in Yings ogen. Daarna rollen ze over haar wangen. “Ik had me nog zo voorgenomen om niet emotioneel te worden”, zegt ze.

Niet geaccepteerd

Wat het is: “Als het ze uitkomt, als ik belasting moet betalen, dan ben ik Nederlander, maar als het ze niet uitkomt, ben ik gewoon een buitenlander.” Ze voelt zich niet geaccepteerd: “een tweederangsburger, dat ben ik. Dat je na je eindexamen wilt gaan studeren, net zoals al je klasgenoten, maar dat je dan die rekening krijgt en denkt dat een studie er voor jou niet inzit, dat je zult moeten gaan werken.”

'Als ik belasting moet betalen, ben ik wel Nederlander' Uiteindelijk kan ze gaan studeren en heeft ze ook recht op studiefinanciering, maar daar gaat dan heel veel getelefoneer en brievengeschrijf aan vooraf, want iedereen weet hoe het is geregeld voor Chinese studenten en voor Nederlandse studenten, maar bijna niemand weet hoe het in Yings geval zit. “Daar moet dan weer iemand anders worden bijgehaald, en weer iemand anders, en zo maar door.”

 Jarenlang heeft ze geprobeerd iets aan die situatie te veranderen. Met handtekeningenacties, met advocaten, gedoe bij de Chinese ambassade, allemaal zonder resultaat. “Ik heb altijd gedacht dat als je maar hard genoeg je best doet, je er wel komt, maar ik weet nu dat dat dat eigenlijk niet waar is.”

Er is een regeling die zegt dat als je echt niet de benodigde documenten kunt overleggen voor een paspoort, je je kunt beroepen op ‘bewijsnood’, maar dat is volgens Ying een wassen neus. “Ze geven je een sprankje hoop, maar om te bewijzen dat je geen documenten kunt overleggen, moet je documenten overleggen die de Chinese ambassade niet wil afgeven.

Zielig doen

Ze praat er eigenlijk niet graag over. “Vroeger wel, maar ik heb geen zin meer om er constant mee te worden geconfronteerd. En ik wil niemands medelijden, ik wil niet zielig gevonden worden.” De reden dat ze er nu wel weer over praat, is dat er een paar weken geleden een demonstratie was georganiseerd voor mensen in dezelfde positie als zij. Daar was ze ook bij.

'Een beetje zielig zitten doen, dat zit niet in onze aard' “Degene die de demonstratie heeft georganiseerd, heeft de deelnemers via-via gemobiliseerd, maar er is geen verenigingen van lotgenoten of zo. Dat wil ik ook niet, met elkaar een beetje zielig gaan zitten doen. Dat zit ook niet in de aard van Chinezen.”

Maar haar hele leven verkeert ze al in onzekerheid. "Ik val onder de Pardonregeling, maar tot mijn twaalfde wist ik niet of ik in Nederland mocht blijven of niet. Ik mocht van mijn ouders niet bij een sportclub of een muziekvereniging, want we konden altijd worden uitgewezen."

En nog steeds moet ze elke vijf jaar opnieuw een verblijfsdocument voor Nederland aanvragen. “De kans dat ik nog word uitgezet, is nihil maar ik heb niet het idee dat de houding jegens buitenlanders er in Nederland beter op wordt. De regels zullen eerder worden verscherpt dan versoepeld.”

 

Peter Breedveld
BEELD: Peter Breedveld

{ Lees de 6 reacties}

hits 579
Door Abdel Abdellaoui op 27 juni 2017

Wacht, ze is hier geboren en 23?? Geef die vrouw een paspoort

Door Roely van Apeldoorn op 27 juni 2017

Deze prachtige jongedame is gewoon een nederlandse. Ze is hier geboren. Studeert en kan een prachtige toekomst krijgen dus hou op met die bureaucratie en beloon de mensen die zich zo goed integreren en zo hun best doen. (Integreren hoefde ze niet eens want ze is hier nota bene geboren) !!!

Door Roely van Apeldoorn op 27 juni 2017

Deze prachtige jongedame is gewoon een nederlandse. Ze is hier geboren. Studeert en kan een prachtige toekomst krijgen dus hou op met die bureaucratie en beloon de mensen die zich zo goed integreren en zo hun best doen. (Integreren hoefde ze niet eens want ze is hier nota bene geboren) !!!

Door F. Wijlens op 27 juni 2017

U bent hierbij eintwentifiziert!

Hierbij wens ik te verklaren dat ik per direct de Ausweis van Jesse Klaver, Emile Roemer, Lodewijk Asscher, Mark Rutte, Sybrand Buma, Alexander Pechtold, Gert-Jan Segers, Marianne Thieme, Henk Krol, Kees van der Staaij, Celcuk Öztürk en Thierry Baudet wil zien. Dit is een aanbod dat u niet weigeren kunt.

Door Paulien op 02 juli 2017

Haal BOOS erbij (van Tim Hofman). Dit kan écht niet! Wat ontzettend sneu voor je Ying. Ik heb echt met je te doen..

Door F. Wijlens op 03 juli 2017

@Paulien,

Het is idd sneu maar emotie gaat Ying niet aan een Nederlands paspoort helpen. Weet je trouwens wie echt héél erg sneu is? Geert Wilders, en nee ik wil zijn Ausweis niet zien. Ik wil die vent überhaupt niet meer zien. Voor je het weet doe ik hem wat aan en zit ik in rechtbank schuld te bekennen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.