tijdschrift Kartel
Cultuur 27 juni 2019

Een tijdschrift maken voor het vak virtuele uitgeverij

Kartel, zo heet het nieuwe blad van vijf tweedejaars bachelor literatuur & samenleving Nederlands.

“Vers van de pers”, zegt bachelorstudent Cleo Berenbroek trots als zij mij een exemplaar van Kartel overhandigt. Dit tijdschrift over misdaad en het geschreven woord heeft zij met vier medestudenten in een maand geproduceerd, met subsidie van de faculteit Geesteswetenschappen. Docent Jaap Grave begeleidde hen.

De wereld van de misdaad is razend populair bij het lezerspubliek. De biografieën van beroepscriminelen, zoals Judas van Astrid Holleeder, zijn bestsellers en thrillers zijn populairder dan ooit tevoren: ‘De categorie Spannende Boeken vertegenwoordigt volgens de CPNB 36 procent van alle in 2018 gelezen boeken’, schrijft de redactie in haar Editorial.

Zwendel met postwissels

Wat biedt Kartel zoal? “Een interview met criminoloog Marc Schuilenburg over de grote aandacht voor misdaad in de populaire cultuur, Atte Jongstra heeft het over de grenzen van fictie, gedichten van Gustaaf J. Vaandels, de Nederlandse rapscene komt aan bod, een essay over Gerrit Achterberg en een korte geschiedenis van literair maandblad Tegenstroom. Opgericht door twee gesjeesde studenten met literaire ambitie: Theo Kars en Boudewijn van Houten. Door zwendel met Duitse postwissels konden zij dit conservatieve blad oprichten dat zich tegen alles en iedereen afzet”, vertelt Berenbroek.

Wie meer smeuïge en spannende details wil horen, gaat vrijdag 28 juni naar de presentatie van Kartel op de veertiende verdieping van het hoofdgebouw. Vanaf 11 uur in lokaal A-20.

Win Castermans
BEELD: Kartel/Cleo Berenbroek