cijfers
Onderwijs 15 februari 2019

‘Een 9 is voor de docent, een 10 voor God’

Een fikse tegenvaller voor streberige internationale studenten: de VU is niet genereus met hoge cijfers.

Bij het introductiecollege voor internationale studenten is Reyka Lycklama à Nijeholt, projectmanager bij International Office, altijd duidelijk over het Nederlandse cijfersysteem. “We zeggen dat het hoogste cijfer voor de student een 8 is. Een 9 is voor de docent, een 10 is voor God.” Natuurlijk zijn er, vooral bij multiplechoicetoetsen, weleens uitschieters. Maar over het algemeen geldt: studenten die hoge cijfers willen scoren, zullen hier teleurgesteld worden.

Zorgen

Soms komen er bij de balie van International Office berichten binnen van studenten die zich zorgen maken omdat ze alleen zessen en zevens halen, vertelt Neira Becar, international exchange officer. “Nederlandse studenten zijn al blij met een voldoende, die zijn tevreden met een 7. Maar voor studenten uit bijvoorbeeld India of China is de culturele drang om goede prestaties neer te zetten erg groot.” Voor deze studenten geldt soms ook dat hun familie veel geld betaald heeft voor een studie of uitwisseling met het buitenland. “Dan verwachten ze bepaalde resultaten.”

Struikelblok

Het was een klacht die Rikke Gammelgaard, nu projectmanager bij het Athena Instituut, als internationale masterstudent regelmatig om zich heen hoorde. “Zelfs Nederlandse studenten klaagden erover dat de schaal hier niet klopt. Omdat je nooit een 10 kunt halen. Studenten gingen er ook gewoon vanuit dat dat niet kon.”

Hoewel er bij de universitaire studentenraad geen klachten hierover zijn binnengekomen, snapt raadslid Pim Kelders dat dit een struikelblok voor internationale studenten is. “Het lijkt me lastig voor hen om thuis uit te leggen dat ze een 8 in plaats van een 10 hebben.”

Lees het hele artikel in Advalvas.

Floor Bal

{ Lees de 1  reacties }

Door Reinout Heijungs op 20 februari 2019

De simpele oplossing hiervoor is: vermeld de percentielscore. Als ik lees dat iemand uit Peru of Singapore een 8 heeft, heb ik geen idee of dat hoog is of niet. Maar als deze student een 93-percentielscore heeft, weet ik dat hij tot de top-7% van de studenten behoort. Het zou gewoon aan de cijfreregistratie in Canvas, VUnet, en op de diploma's kunen worden toegevoegd.

PS: Iedere docent kan dit in z'n Excel inbouwen, bv. met "=ROUND(100*PERCENTRANK.INC(A:A;A:A);0)", ervan uitgaande dat de cijfers in kolom A staan.