Popup-Niks-missen-2.png

Wetenschap 26 februari 2014

'Duivelse dokter' Ivan Wolffers: de wetenschap is er voor de mensen en niet andersom

“Ik geloof erg in het betrekken van mensen die geen wetenschapper zijn”, zegt hoogleraar gezondheidszorg en cultuur Ivan Wolffers, die onlangs met emeritaat ging. “De medische wetenschap staat ten dienste van patiënten, en die moeten voldoende geïnformeerd zijn om behoorlijke keuzes te kunnen maken.”

“Mensen die goed geïnformeerd zijn, leven vijf jaar langer; health literacy heet dat. Daarom heb ik me in mijn carrière altijd hard gemaakt voor participatory action research: gewone mensen moeten mede-onderzoeker zijn; de wetenschap is geen eigendom van een selecte groep academici die met elkaar oeverloze discussies houden over wat zij denken dat de waarheid is.”

Prostaatkanker ontdekt

Wolffers zou het liefst zien dat de hele infrastructuur van de gezondheidszorg op de schop gaat. “Zodat de werkelijke beleving van het ziek zijn een plek krijgt in het reguliere onderzoek.”

Hij spreekt ook uit ervaring als patiënt. In 2002 werd bij hem prostaatkanker ontdekt. “Als gevolg van de behandeling daalt mijn vitaliteit in, ik heb meer kans op diabetes en op osteoporose en ik moet dus eigenlijk veel trainen.”

Almachtige farmaceutische industrie

“Maar daar práten we helemaal niet over in het ziekenhuis! Nu begrijp ik wel: als je als arts zulke gesprekken met je patiënten begint, krijg je allemaal vragen waar je misschien niet zo’n zin in hebt omdat je nou eenmaal alles van hormonen afweet, maar daar gáát het toch niet om, dat jij veel weet? Het gaat erom hoe jij je kennis kunt gebruiken om mensen te helpen.”

In de nieuwe Advalvas staat een groot afscheidsinterview met Wolffers, de ‘duivelse dokter’, die zich zijn hele carrière verzet heeft tegen ‘Big Pharma’, de almachtige farmaceutische industrie die volgens Wolffers ‘zelfs ons dénken over ziekte bepaalt’.

Wolffers praat verder over de benadering van patiënten, over zijn ziekte, de dood en zijn plannen voor de toekomst.

Peter Breedveld
BEELD: Peter Valckx

{ Lees de 2  reacties }

Door Elly op 18 juni 2018

goedenavond,
nadat ik ruzie met mn zus kreeg omdat onze gedachten over de kankerindustrie nogal verschillend zijn zocht ik uw website .
Gelukkig bent u nog in leven.
Zij voelde zich veroordeeld omdat ik anders denk.
Wacht maar tot je het zelf krijgt dan denk je er wel anders over.haar heftige reactie doet mij inderdaad denken aan de macht die de farmaceutische industrie over haar denken heeft gekregen .ze is genezen van baarmoederkanker , door de farmaceutische industrie. in haar beleving is geen plaats om er een andere mening op na te kunnen houden .vreemd toch

Door Max op 19 mei 2020

De farmaceutische industrie op zich is een groot complot tegen de mensheid.Er worden nu in de wereld niet genezen, maar we krijgen medicijnen om ons symptomen te beschreiden, niet de oorzaak te genezen.Medicijnen zijn na kanker en hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Dat zou aanleiding moeten zijn voor een nationaal gezondheidsalarm en een parlementaire enquête over de overheid die de gezondheid van burgers heeft uitgeleverd aan de farmaceutische industrie...Kanker is al lange tijd te genezen. Als gevolg van de zieke agenda van de pharmaceutische industrie zijn er miljoenen gestorven en zijn er triljoenen verspild.Amerikaanse Dr. Leon Coldwell is gestopt door de federale regering in zijn voortgang bij het genezen van kanker:“In mijn tijd heb ik meer dan 35.000 patiënten gezien en hebben meer dan 2,2 miljoen seminardeelnemers die mij hebben aangeschreven mij hun opmerkingen en levensverhalen gestuurd. Ik heb meer dan zeven miljoen lezers van mijn nieuwsbrieven en rapporten. Ik ben de dokter, die naar de mening van vooraanstaande deskundigen, het hoogste kanker genezingsratio heeft in de wereld.Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat ik ten minste 90% van alle patiënten met kanker kan genezen als ik buiten het juridische platform om kon werken met deze mensen op de “Dr Coldwell manier.” De medische en farmaceutische industrie hun biljoen-dollar-kankerindustrie beschermt. Zij zorgen ervoor dat politici wetten opleggen die burgers doden of ze op zijn minst ziek maken, en die ervoor zorgen dat ze niet kunnen worden genezen…