NunaX
Studenten 18 oktober 2019

Dramatische ontknoping World Solar Challenge

De NunaX van de TU Delft, die aan kop ging in de jaarlijkse race voor zonnewagens door Australië, is in brand gevlogen. De zonnewagen van de Universiteit Twente was een dag eerder van de weg gewaaid.

Meer dan een smeulend hoopje koolstof is er niet over van de NunaX, blijkt uit foto’s op social media. Bestuurder Tim van Leeuwen rook 300 kilometer voor de finish in Adelaide een brandlucht en ging aan de kant. Zijn teamgenoten trokken hem snel uit de wagen die in 2 minuten tijd volledig afbrandde. Aan de NOS vertellen ze wat er precies gebeurde.

Over de kop

Een dag eerder ging de zonnewagen van de Universiteit Twente aan kop in de race. Maar door een sterke rukwind werd de lichte RED E van de weg geblazen. De wagen sloeg over de kop. Ook deze bestuurder bleef ongedeerd, meldt UToday, en de auto kan gerepareerd worden. Of Twente volgend jaar weer zal deelnemen aan de race is nog niet zeker. De kosten zijn aanzienlijk. Alleen al het geavanceerde zonnepaneel kost 390 duizend euro, aldus dagblad Tubantia.

De World Solar Challenge is dit jaar gewonnen door een Belgisch team. Het Solar Team Eindhoven arriveerde eerder vanochtend.

HOP/HC