NIEUWS

Studiefinanciering 29 april 2016

Dove student moet tolk zelf betalen

reacties 1

Minister Bussemaker is onverbiddelijk. De dove student Hugo krijgt geen vergoeding meer voor een tolk nu hij dertig is. “Studeren is nu zijn eigen individuele verantwoordelijkheid”, vindt ze.

Hugo werkte na zijn mbo-opleiding een paar jaar als bouwkundig tekenaar. Door de crisis raakte hij zijn baan kwijt. Daarom besloot hij op zijn negenentwintigste de hbo-opleiding ict te gaan volgen, mét tolk. Maar nu hij dertig is geworden, wordt een tolk niet langer vergoed.

Wil geen uitkering

“Ik wil ontzettend graag werken en niet afhankelijk zijn van een uitkering”, schrijft Hugo op Facebook. “Er is werk in de ict, maar dan moet ik eerst mijn diploma halen. Zonder tolk gaat me dat niet lukken.” In een interview met RTL Nieuws zegt Hugo het uurtarief van 53,15 euro zelf niet te kunnen betalen.

PvdA-Kamerleden Mohammed Mohandis en Otwin van Dijk vrezen dat op deze manier de gelijke toegang tot onderwijs in het gedrang komt en stelden vragen aan minister Bussemaker.

Helaas pindakaas

Tot je dertigste kun je studiefinanciering krijgen, daarna kun je alleen je collegegeld nog lenen, antwoordde de minister. Voorzieningen als een ov-studentenkaart of een doventolk vallen dan weg. Hugo heeft daarvan gebruik kunnen maken, maar moet er nu zelf voor zorgen, net als alle andere studenten boven de dertig.

De minister verwijst hem door naar het UWV of de gemeente om de tolk te vergoeden. Afgelopen februari spande Hugo al een rechtszaak aan tegen het UWV om een vergoeding te krijgen voor een tolk. De rechter oordeelde dat ook personen met een handicap in staat zijn om vóór hun dertigste een studie af te ronden en stelde Hugo in het ongelijk.

HOP/IS
BEELD: David Fulmer (Flickr)

{ Lees de 1  reacties }

hits 4
Door Gerdinand Wagenaar op 02 november 2016

Nederland heeft het UNCRPD-verdrag geratificeerd. Artikel 24 van dat verdrag garandeert het recht op levenslang leren. Ik wens Hugo uithoudingsvermogen en een snelle, uiteindelijk volgens mij gegarandeerd succesvolle rechtsgang!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.