NIEUWS

Wetenschap 16 juni 2015

Doorspoelen van poldersloten verspilt zoet water

Boeren in laaggelegen polders hebben last van oud zout dat uit de bodem omhoogkomt. Deze polders worden al anderhalve eeuw doorspoeld met zoet water om verzilting van sloten tegen te gaan. De  hydroloog Joost Delsman onderzocht of dat doorspoelen inderdaad de verzilting vermindert. Samen met studenten heeft hij in 70 kilometer sloot het zoutgehalte gemeten. Gisteren promoveerde hij hierop aan de VU.

Met een hengel meten

Met een soort hengel met een meter eraan liepen ze door de weilanden. Het ingelaten zoet water bleek lang niet alle delen van de polder te bereiken. In zijn promotieonderzoek stelt hij voor hoe het ingelaten water beter gebruikt kan worden. Zo denkt Delsman bijvoorbeeld aan een buis aan het eind van een doodlopende sloot die het zoet water verder verspreidt. 'Bovendien moet je het zoete water niet constant inlaten, maar alleen als het nodig is', zegt Delsman vandaag in dagblad Trouw.

Win Castermans

hits 8

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.