Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

smileys
Buitenland 13 januari 2020

Docent ontslagen door foute grap op Facebook

Een Amerikaanse docent is ontslagen na een grap op zijn Facebookpagina over de dreigende oorlog met Iran. Misschien kon Iran raketten richten op het huis van Kim Kardashian, opperde hij, of een groot winkelcentrum.

De Amerikaanse president Trump liet begin deze maand de Iraanse generaal Qassem Soleimani ombrengen. Hij dreigde bovendien dat hij een lijst van 52 Iraanse doelwitten had klaarliggen om te bombarderen als Iran terugsloeg, waaronder ook cultureel erfgoed.

Ter vergelding zou de Iraanse leider 52 doelwitten in Amerika moeten kiezen, bedacht een docent van Babson College, een gerenommeerde business school in Boston. Bijvoorbeeld de ‘Mall of America’ of het huis van de Kardashians.

Slechte poging tot humor

Het grapje viel bij sommigen verkeerd. Er ontstond ophef en de man (directeur duurzaamheid) werd prompt ontslagen. Babson College spreekt van haat zaaien en het goedpraten van geweld. Het grapje zou tegen de kernwaarden van het onderwijsinstituut indruisen.

Het was een slechte poging tot humor, zegt de docent zelf, maar hij vindt dat zijn onderwijsinstelling pal zou moeten staan voor de vrijheid van meningsuiting. En hij is niet de enige.

In Nederland speelde onlangs een soortgelijke rel toen een docent van de Universiteit Utrecht na de verkiezingswinst van Forum voor Democratie ‘Volkert, waar ben je?’ op Facebook schreef. Deze docent mocht blijven, maar kreeg wel een ‘voorwaardelijk strafontslag’.

HOP/BB
BEELD: Natalie (Flickr)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.