NIEUWS

Wetenschap 17 september 2014

Debat over verbod op ISIS-filmpjes

Dat belooft een leerzame bijeenkomst te worden, volgende woensdag, over het voornemen de verspreiding ISIS-propaganda strafbaar te stellen.

Scotland Yard wil dat, en in Nederland heeft het CDA voorgesteld om verheerlijking van terrorisme te verbieden. Maar kan dat zomaar? Is dit niet in strijd met de vrijheid van meningsuiting? Hebben zulke maatregelen het gewenste effect in de strijd tegen terroristische organisaties, of is er iets anders aan de hand?

Jonge juristen

Drie experts, Ton Siedsma van Bits of Freedom, terrorisme-expert Teun van Dongen van de Universiteit Leiden en communicatiewetenschapper Wouter van Attevelt van de VU, schijnen hun licht op de zaak, waarna het publiek betrokken wordt met vragen en debat.

Organisator is VU-docent politicologie Dieuwertje Kuijpers, in samenwerking met Elsa Amsterdam, een vereniging voor jonge juristen. Kuijpers hoopt dat er studenten van verschillende disciplines op afkomen.

Overlappende vakgebieden

“Veel politieke en maatschappelijke issues liggen op het snijvlak van recht, economie en politiek”, aldus Kuijpers. “Het idee is om politicologiestudenten niet alleen kennis te laten maken met deze aangrenzende en soms overlappende vakgebieden, maar ook de studenten van verschillende disciplines in contact met elkaar te laten komen.”

Het idee om ISIS-filmpjes strafbaar te stellen is volgens Kuijpers een goed voorbeeld van die interdisciplinariteit. “Hier komen recht, constitutioneel recht en politicologie samen.”

De bijeenkomst, om 15:30 uur in BelleVUe--0H19 zal ongeveer een uur duren en worden afgesloten met een borrel.

Peter Breedveld

hits 10

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.