Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 25 september 2015

Chillen en tosti's in De Verrekijker

reacties 2

Het gekraakte academische café De Verrekijker, gevestigd in een leegstaande ruimte van het Wis- en Natuurkundegebouw, is open voor iedereen. Maar wie komt er daadwerkelijk? En waarom zorgt de VU voor gratis mobiele toiletten en elektriciteit? Student-reporter Anniek Volders ging op verkenning.

 

Politicologiestudent Megiel Kerkhoven (18 jaar) zit er voor het eerst, maar geeft direct aan dat hij hier vaker gaat komen. "Ik heb niet zoveel luxe nodig als ik studeer, een tafel, een stoel en ik red me wel. Bovendien is het eten niet te betalen op de VU. De Verrekijker noemt hij ‘master’ en het is ’terecht’ wat de initiatiefnemers doen. “De ruimte stond toch al jaren leeg en er wordt geen schade veroorzaakt.” Daarnaast vindt hij de cafénaam een leuke satire op het VU-motto: VU is verder kijken. “Lekker een beetje spotten met de autoriteit."

 

Mathilde Hellinga (18 jaar, Criminologie) loopt naar binnen met haar vriendinnen voor een tosti van 50 cent. “Ik dacht even kijken wie hier allemaal zitten. Het ziet er hier gezellig uit en ik ga zeker vaker komen vanwege de lage prijzen."

 

VU gedoogt café

Gratis koffie en relatief goedkope tosti’s. Is dit commercieel gezien een bedreiging voor de kantine van de VU? En waarom gedoogt het bestuur van de universiteit de gekraakte ruimte al sinds 29 mei? Woordvoerder van de VU Aukje Schep: “Nee hoor, we zien de lage prijzen van het café niet als een bedreiging. Weliswaar stellen we het niet op de prijs dat studenten de leegstaande ruimte hebben bezet zonder overleg of toestemming - we waren liever direct met de initiatiefnemers om de tafel gaan zitten - toch geven wij het café een kans. Er is blijkbaar behoefte aan en de VU had deze ruimte al op het oog voor een soortgelijke bestemming."

Opvallend is de gratis elektriciteit en de twee mobiele toiletten die de krakers hebben gekregen van de universiteit. Aukje Schep hierover. “De VU heeft voor deze voorzieningen gezorgd vanwege de veiligheid en hygiëne."

 

Heel relaxed komt een jongen binnenwandelen, pakt nonchalant een gitaar en begint Franse liedjes te zingen, Fabio Sweet (20 jaar, Biologie). “Ik ga hier graag zitten door de ongedwongen sfeer maar toch eigenlijk vooral vanwege de chille banken. De Verrekijker wordt door veel mensen nog een beetje gezien als een ‘out of your world’-ruimte. De mensen die dat denken stappen veelal niet naar binnen. Maar het is hier gewoon leuk." Hij zet even een reggaeplaat op en doet zonder enige gêne een dansje. As de VU deze ruimte zou opheffen, zouden de studenten denk ik in opstand komen. Dat is natuurlijk niet wat het bestuur wil."

 

Kunstenaar en fietsenmaker in spe Dick Huppes (20 jaar) komt even langs om zijn installatie genaamd Anti-oase op te halen, die hij maakt voor het Clivia-festival, een kleinschalig festival voor nieuwe talenten in de VU-Hortus. Hij kon het kunstwerk tijdelijk bij het café parkeren tot hij weer verder ging met de ontwikkeling. Als het af is komt het te hangen tussen de planten en bomen.
Dick springt straks op de fiets naar de Bloemendaalse duinen voor rust, wind en inspiratie. “De Verrekijker is echt een tof initiatief waar veel lieve mensen op afkomen. Ik heb ook wel eens achter de bar gestaan hier, gewoon vrijwillig, zo gaat dat. Misschien is dit wel de toekomst van het kraken, gewoon in gebruik nemen en de politie komt niet eens meer kijken."

Deze 18-jarige studente (die haar naam liever niet vermeld ziet) vindt het café echt afwijken van andere plekjes. “Ik heb het gevoel dat ik hier eerder productief ben dan in de bieb. Studeren voelt hier als een vrije keuze." Ondertussen deelt ze chips uit aan Fabio en benadrukt ze nog even hoe “chill" het hier is.

Hoe lang De Verrekijker gaat overleven weet niemand. Het pand waarin het café is gevestigd, staat op de nominatie over een paar jaar afgebroken te worden. De VU heeft op dit moment nog geen concrete plannen en laat de studenten voorlopig hun gang gaan. VU-woorvoerder Aukje Schep: “De situatie is zoals die nu is."

 

Update 12 juni 2018: in een eerdere versie stond de naam van de laatste studente in dit artikel nog vermeld - op haar verzoek (en om zwaarwegende redenen) hebben wij deze alsnog verwijderd.

 

 

Anniek Volders, masterstudent journalistiek
BEELD: Anniek Volders

{ Lees de 2 reacties}

hits 54
Door Rob Volders op 26 september 2015

Mooi stuk

Door sieger op 27 september 2015

wat is het adres? :3

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.