Nieuws

Wetenschap  15 juni 2018

Geschiedenis viert eeuwfeest met congres en portret

De opleiding Geschiedenis bestaat dit jaar honderd jaar. Dat viert de opleiding vandaag met een symposium en morgen met een lezing. Als verrassing werd een portret van alle huidige docenten... lees meer
Onderwijs  15 juni 2018

BON trekt rechtszaak onderwijsinspectie in, wel kort geding universiteiten

Beter Onderwijs Nederland heeft haar rechtszaak tegen de Onderwijsinspectie ingetrokken. Ook het kort geding tegen twee universiteiten wilde BON op pauze zetten, maar die zagen dat niet zitten. De... lees meer
Campus  14 juni 2018

Deze VU-student is een Amsterdamse Andy Warhol

Student medische natuurwetenschappen Charley Ranzijn werd landelijk bekend als woordvoerder van het krakerscollectief De Verrekijker, maar hij is ook een veelgevraagd podiumdichter. Voor sommigen een held, voor anderen een vreemde vogel.

lees meer
Medezeggenschap  14 juni 2018

Steeds minder stemmers bij verkiezingen studentenraden

De sterkere positie van de medezeggenschap leidt niet tot een hogere verkiezingsopkomst van studenten, blijkt uit een rondgang van het Hoger Onderwijs Persbureau. Bij vrijwel alle universiteiten gingen dit jaar minder studenten naar de stembus.

lees meer
Politiek  13 juni 2018

Kamer gelooft er niks van dat wetenschap onafhankelijk is

Kunnen wetenschappers wel zeggen en onderzoeken wat ze willen? Minister Van Engelshoven denkt van wel, maar de Tweede Kamer is er niet gerust op. Kamerleden van links tot rechts dienden moties in die de academische vrijheid moeten waarborgen.

lees meer
Onderwijs  13 juni 2018

Nieuw: Geestverruimend onderwijs

Samen met de Bildung Academie gaat de VU een nieuw onderwijsprogramma ontwikkelen voor bachelorstudenten onder de naam A broader mind.

lees meer
Studenten  13 juni 2018

Vluchtelingstudent krijgt status

Hij sliep in de daklozenopvang met achttien anderen op een kamer en zat overdag in de bibliotheek van de VU, waar hij dankzij het UAF (University Assistance Fund) het schakeljaar kon volgen. Hij... lees meer
Campus  13 juni 2018

VU gaat vijf kilometer archief te lijf

Bij het raam begint iemand een stapel papier te tellen. Het geluid ratelt ritmisch door de ruimte waar verder iedereen stil zit te werken. Aan het werk in het Metropolitan zijn de ‘mensen met een... lees meer
Wetenschap  13 juni 2018

Ritueel zonder snijden

Hoe verander je de traditie van meisjesbesnijdenis als die diepgeworteld is in de cultuur? Gedragswetenschapper Ernst Graamans begon met het in kaart brengen van de verschillende manieren waarop de Masai en Samburu in Kenia vorm en betekenis geven aan deze praktijk.

lees meer
Politiek  13 juni 2018

Ov-kaart moet goedkoper, maar hoe?

Om te besparen op de ov-studentenkaart wint onderwijsminister Van Engelshoven momenteel juridisch advies in: kan het contract met de vervoersbedrijven niet goedkoper?

lees meer

Pagina's