Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wetenschap 05 november 2014

De ergste ziekte van allemaal: oud worden

Ouderdomsziektes als suikerziekte, COPD en artrose worden veroorzaakt door, de naam zegt het al, ouderdom. Dus je kunt wel naar de oorzaak van die ziektes gaan zoeken, maar je kunt beter de onderliggende oorzaak aanpakken, namelijk veroudering.

Die opmerkelijke constatering tekent vandaag Het Parool op uit de mond van Andrea Maier, hoogleraar interne geneeskunde aan de VU. Veroudering tegengaan kan echt, zegt Maier. In het buitenland werden muizen gezond ouder nadat bij hen de ouderdomscellen waren weggehaald, dat wil zeggen oude cellen die stofjes afscheiden die ouderdomskwalen veroorzaken.

Onsterfelijk

Die muizen worden niet onsterfelijk: ze vallen opeens dood neer, vertelt Maier. Maar ze sterven zonder een lijdensweg van aftakeling en ziektes.

Dat brengt interessante filosofische en ethische vraagstukken met zich mee: stel dat een mens, dankzij medicijnen, oud worden zonder ziektes, dan wordt daarmee ook een zekere voorbereidingsfase op de dood weggenomen.

Lijdensweg

‘Een plotselinge dood, zonder lijdensweg, is gewenst.’ zegt Maier ‘Maar tegelijkertijd denk ik: wil je er ook invloed op uitoefenen wanneer dat moet gebeuren? Dat vind ik ethisch en filosofisch heel erg lastig.’

Vanavond spreekt Maier op een debatavond over ouder worden (helaas, volgeboekt!) in het VU medisch centrum.

Peter Breedveld
BEELD: Dustin Hoffman in Little Big Man

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.