Popup-Niks-missen-2.png

Andere universiteiten 17 februari 2021

Cyberaanval op UvA en HvA

“Onbekende derden” hebben zich toegang verschaft tot de ict-omgevingen van de Hogeschool en de Universiteit van Amsterdam. Over de omvang en de achtergrond van de aanval doen de instellingen geen mededelingen.

De HvA en UvA onderzoeken momenteel welke delen van de ict-omgeving getroffen zijn. Ze zetten een deel van de systemen tijdelijk uit om de gevolgen van de aanval te beperken en te zorgen dat het onderwijs en onderzoek zoveel mogelijk ongestoord door kan gaan.

Zondag was er nog een cyberaanval bij NWO, waardoor het hele netwerk van de wetenschapsfinancier er voor onbepaalde tijd uitligt. Een jaar geleden werden de ict-systemen van de Universiteit Maastricht gehackt. De universiteit zag zich gedwongen om bijna twee ton aan losgeld te betalen om weer toegang te krijgen tot de servers.

HOP/HC
BEELD: Nahel Abdul Hadi via Unsplash