NIEUWS

Debat 04 maart 2013

'CPB-regime kost wetenschap geld'

reacties 1

Investeringen in onderwijs en wetenschap zijn onzichtbaar in de doorrekeningen van het Centraal Planbureau. Dat moet anders, vindt president Hans Clevers van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen.

Bijna alle politieke partijen zijn bereid meer geld te investeren in onderwijs en wetenschap, zei Clevers in gesprek met BNR Nieuwsradio. “Maar als ze dit in hun plannen zetten en laten doorrekenen door het CPB, blijken deze investeringen weggegooid geld te zijn.” Immers: Een kind van acht heeft na vier jaar onderwijs als twaalfjarige nog geen economische waarde”. Een partij die haar plannen niet laat doorrekenen door het CPB wordt door andere partijen in de hoek gezet als geldverslindend. Ze houden elkaar op dit punt in een wurggreep.

Weggegooide investering

Door dit alles wordt er al twintig jaar te weinig geïnvesteerd in onderwijs en wetenschap, zegt Clevers. Hij heeft inmiddels een commissie van wijzen benoemd die “volledig wetenschappelijk gaat aantonen wat we allemaal weten: dat een kind onderwijzen waarde heeft voor de economie. Dat is geen weggegooide investering.”

Het Centraal Planbureau heeft hij voorgesteld om de waarde van langetermijninvesteringen in onderwijs en wetenschap uit te rekenen en die al tot uitdrukking te brengen in de eerste vier jaar van de investering. “In een soort virtuele euro’s. Dat doen andere landen en dat moeten wij ook doen.”

HOP/HC

{ Lees de 1  reacties }

Door Rick Vermunt op 04 maart 2013

In de laatste alinea lees je de kern. Diepte inveseringen. Het is toch godgeklaagd dat nota bene een instituut als CPB faalt in visie op de lange termijn. Je zou toch mogen verwachten dat een onafhankelijk instituut op zijn minst niet ten prooi zou vallen aan de waan van de dag. Het geld dat je nu stopt in de scholing van een kind, verdient zich later dubbel en dwars terug.

Moeten we anders werkelijk al onze beta's en andere intelligentsia laten invliegen uit de Briclanden? Nederland verdomt op deze manier. Landen in regressie zijn landen in verval. Leer vooruitkijken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.