Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Studenten 19 oktober 2021 reacties 1

'Coronapas makkelijker voor buitenlandse studenten'

Het is nog steeds ingewikkeld voor internationale studenten van buiten de EU om aan een coronatoegangsbewijs te komen. Minister De Jonge wil het hun iets makkelijker maken.

Studenten van buiten de EU krijgen niet altijd een in Nederland geldig certificaat als ze in hun thuisland zijn gevaccineerd en lopen zo het coronatoegangsbewijs in Nederland mis. Daardoor moeten ze zich bij het uitgaan bijvoorbeeld alsnog laten testen.

Het omzetten van het certificaat naar een Nederlands vaccinatiebewijs ziet er vooralsnog zo uit: een student moet ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente, een burgerservicenummer (BSN) hebben en dan naar de GGD in Utrecht afreizen om het coronatoegangsbewijs te bemachtigen.

Bewijs

Het leidde tot Kamervragen. Hoe kan het dat je met een buitenlands vaccinatiebewijs probleemloos Nederland binnenkomt zonder in quarantaine te hoeven, maar dat je niet meteen een coronatoegangsbewijs krijgt? Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zijn die situaties niet vergelijkbaar. Bij activiteiten waar een coronatoegangsbewijs gevraagd wordt, is er volgens hem een groter risico op besmettingen.

Hij erkent wel dat er groepen zijn, zoals studenten van buiten de EU, die “moeite hebben met het krijgen van een coronatoegangsbewijs”. Maar hij verwacht op korte termijn mensen zonder BSN-nummer sneller te kunnen helpen.

Extra GGD-locatie

Ook komt er een extra GGD-locatie. Bij de GGD in Utrecht zijn al zo’n 24 duizend mensen aan een QR-code geholpen. De GGD in Groningen treft nu ook voorbereidingen om vanaf de tweede helft van oktober buitenlandse vaccinatiebewijzen om te kunnen zetten, meldt De Jonge.

Mogelijk wordt er nog een derde GGD-locatie toegevoegd. Maar “gelet op de specifieke benodigde kennis voor het beoordelen van buitenlandse vaccinatiebewijzen” zal het daar voorlopig bij blijven, verwacht de minister.

HOP/JvE
BEELD: Lukas via Unsplash

{ Lees de 1 reacties}

Door Oscar op 20 oktober 2021
Een verbetering? Ja, misschien. Maar ik geef de minister nog geen voldoende voor het antwoord, het nadenken over deze materie, en het aansturen van het systeem. Met of zonder BSN verplichting. Waarom? Nog steeds lijkt het Nederlandse systeem nodeloos ingewikkeld. In mijn geval ben ik bv gewoon dubbel gevaccineerd met een vaccin dat aan alle eisen voldoet die in de EU gesteld worden. Ook heb ik daarvan bewijs, met QR code etc, op papier en electronisch. Die kunnen zonder probleem ingelezen worden door de equivalente apps van bv. Frankrijk (AntiCovid); of zelfs direct vanuit de Britse app of uitgeprint geaccepteerd worden door scanner apps die gebruikt worden voor evenement in Frankrijk (Tac Verif), België (CovidScan) en Italië (VerificaC19). Dus 5 minuten werk, gewoon thuis, om dat in orde en geverifieerd te krijgen. Zonder even een rondtripje Utrecht ... Ik vraag me dus af waarom de minister zegt dat het ‘gelet op de specifieke benodigde kennis voor het beoordelen van buitenlandse vaccinatiebewijzen’ het daar voorlopig bij zal blijven? Wat voor expertise is daar dan voor nodig, die Fransen, Belgen en Italianen gewoon in de app en scanners kunnen inbakken? Waarom nodeloze reizen naar Utrecht? Waarom een al overbelast systeem van uitvoerende ambtenaren nog meer belasten? Dit kan echt veel, veel beter - en makkelijker voor iedereen, zoals andere landen laten zien. En zelfs als er toch gevonden wordt dat er persé een 'deskundig' mens naar moet kijken, kan zo'n vaccinatiebewijs van buiten de EU toch gewoon electronisch en veilig aangeboden worden? Na verificatie van wat voor aard dan ook kan er een CoronaCheck compatibele QR code gecreëerd en teruggestuurd worden; of beter nog - net als in bovengenoemde landen, zouden mijn aangeboden codes dan gewoon moeten werken met de scanners. Zoals het nu gaat lijkt het echt een nodeloze en pijnlijke belasting voor zowel het systeem als de gebruiker, zonder enige toegevoegde waarde.We hebbeen allemaal echt wel iets beters te doen. Tip: neem gewoon die Franse app over. Na het inlezen komen van QR codes die aan de eisen voldoen komen er vrolijke rode, witte en blauwe ballonnen over het scherm en wordt je verteld dat je vanaf nu de kroeg of het stadion in mag met je app. Als het de minister blij maakt kan er nog een oranje wimpeltje bijgeprogrammeerd worden en is het klaar en iedereen blij. Ik zorg eventueel wel voor wat handgeklap :-) Maar nu nog niet ...

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.