College levert romaninspiratie

NIEUWS

Mail&Win  4 april 2014

College levert romaninspiratie

Roelof Broekman schreef de roman In de Waitman. Zijn inspiratiebron? Onder andere de colleges die hij als cameraman op de VU opneemt.

Waar gaat het boek over?

“Het verhaal ontvouwt zich rondom een oud huis in de Warmoesstraat dat In de Waitman heet. Het gaat over een wiskundige die zich eind jaren tachtig door de financiële wereld in New York laat verleiden terwijl zijn in Amsterdam studerende zoon in Amsterdam geconfronteerd wordt met de liefde en de onbetrouwbare mystiek.”

Pittige thema’s. Hoe kom je daarbij?

“Ik werk al tien jaar als cameraman voor de VU, ik neem webcolleges op. Het is wonderlijk dat ik op deze manier zoveel colleges bij kan wonen, ik voel me ontzettend thuis op de universiteit. Ik werk veel bij statistiek en bedrijfskunde maar film ook filosofen als Ad Verbrugge en Jelle van Baardewijk.  En reken maar dat ik goed luister.”

Je werkt ook als videokunstenaar en filmcomponist. Hoe kom je er opeens bij om een boek te schrijven?

“Je kunt niet op je 46e besluiten om een roman te schrijven als je dat nog nooit gedaan hebt. Eigenlijk ben ik al een tijd bezig. Eerst met poëzie en daarna schreef ik een novelle. Dat schrijven zette iets in gang.  Opeens kwam er een schema in mij op rondom alles wat ik wilde weten, alles wat ik mooi vind en mijn herinneringen. Al die onderwerpen heb ik aan de muur geprikt en aan de thema’s heb ik personages verbonden. Ik hou ervan als in een boek een grondfilosofie zit.”

Je bent niet de enige in Nederland die een roman schreef. Hoe lukte het je om een uitgeverij te vinden?

“Twee jaar geleden was de eerste versie van mijn boek af. Die stuurde ik naar een Amsterdamse uitgever. Dan beland je op een grote stapel met ingezonden boeken: de slush pile.  Blijkbaar zagen ze er iets in want een redactrice nam contact met mij op. Ze had allemaal tips om het verhaal iets minder complex te maken. Toen ik dat uitgewerkt had, ging ik met mijn manuscript onder mijn arm op mijn fiets naar het pand van de uitgever aan de gracht. Maar toen ik naar  de redactrice vroeg, bleek ze net de week ervoor vertrokken te zijn. De uitgever had vervolgens geen interesse meer in haar projecten. Erg veel tijd om teleurgesteld te zijn, had ik niet. Dezelfde dag nog heb ik het verhaal opgestuurd naar mijn huidige uitgever. Die vond het een prachtig boek.”

En? Ben je nu rijk en beroemd?

“Dat is een fabel, er zijn in Nederland maar weinig schrijvers die van hun boeken kunnen leven. Je schrijft geen roman voor het geld. Tijdens het schrijven heb ik ook telkens ernaast gewerkt. September tot december zijn voor mij drukke maanden. In januari en februari schrijf ik dan weken aaneen gesloten door. Vervolgens maak ik in de zomervakantie weer tijd vrij om eraan te werken. Ik heb een dochter van twaalf, er moet ook brood op de plank komen.”

Advalvas mag twee exemplaren weggeven. De eerste inzenders die weten wat een Waitman is, winnen een boek. Mail naar de redactie.

Floor Bal
hits 1412

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties