Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

VU 21 juni 2018

Buitenlandse studenten voelen zich niet zo welkom

reacties 1

Veel buitenlandse studenten voelen zich eenzaam of zelfs depressief, waarschuwen studentenorganisaties ISO en LSVb en het Erasmus Student Network Nederland. Ook is de huisvesting voor hen een groot probleem.

Uit een enquête onder buitenlandse studenten zou blijken dat één op de drie weleens depressieve gevoelens heeft. Die vloeien wellicht voort uit de eenzaamheid die twee op de drie zeggen te ervaren.

Eén Nederlandse vriend

Op de VU helpen aparte introductieweken en een aparte woontoren op Uilenstede niet mee om buitenlandse en Nederlandse studenten te mengen, vertellen vier studenten computer science vandaag in Trouw. Maar het ligt volgens hen ook aan de studenten zelf dat ze in een buitenlandse bubbel terechtkomen.

Het lukt de buitenlandse studenten lang niet altijd om aansluiting te vinden bij Nederlandse medestudenten. “A lot of the locals arrange events that you feel unwelcome to”, zegt een respondent.

Wat is DUO?

De organisaties melden dit op de dag dat de Tweede Kamer met minister Van Engelshoven over internationalisering gaat praten. Er moet meer aandacht komen voor de positie van internationale studenten, vinden zij.

Zo zou de voorlichting aan buitenlandse studenten verbeterd moeten worden. Eén op de drie studenten weet niet wat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is en ook de belastingdienst en IND zijn niet bij iedereen bekend.

Weinig respondenten

Toch zijn harde conclusies op basis van deze enquête “ongewenst”, schrijven de makers, omdat slechts 311 buitenlandse studenten de vragenlijst hebben ingevuld: 110 van buiten Europa en 201 met een Europese nationaliteit. Het gaat om een verkenning, die de studenten jaarlijks willen herhalen.

Het aantal internationale studenten is de afgelopen jaren enorm toegenomen, met name in het wetenschappelijk onderwijs. Er zijn zo’n 28 duizend internationale hbo-studenten en nog eens 49 duizend internationale studenten in het wetenschappelijk onderwijs. Uitwisselingsstudenten, die hier geen hele opleiding volgen, komen daar nog bij.

Overigens proberen universiteiten en hogescholen om internationale studenten meer binding met Nederland te geven zodat ze hier na afstuderen blijven werken, schrijven ze in hun internationaliseringsagenda. Dat zou alleen al goed zijn voor de economie. Als het aantal blijvers met één procent stijgt (van 25 procent naar 26 procent), zou dat de schatkist jaarlijks zo’n zestig miljoen euro extra opleveren.

HOP/BB

{ Lees de 1  reacties }

hits 75
Door Sandra Jon op 28 augustus 2018

Graag wil ik internationale studenten helpen om in contact te komen met andere studenten uit hun eigen thuisland, Of andere internationale studenten. Of ze wegwijs maken in Nederland. Als student in een Spaanssprekend land heb ik ervaren hoe lastig het kan zijn. Hoe kom ik in contact met de studenten die hulp nodig hebben.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.