NIEUWS

VU 23 januari 2018

Buitenland in trek bij kwart van studenten

Bijna een kwart van de studenten gaat voor zijn opleiding naar het buitenland: studenten van universiteiten vrijwel even vaak als studenten van hogescholen. Hbo-studenten zien vaker op tegen de kosten.

Studenten van hotelscholen zijn het meest reislustig. Driekwart van hen studeert minstens drie maanden in het buitenland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, of liep daar stage.

Liever thuis

Weinig verrassend blazen ook studenten toerisme en vrijetijdsbesteding hun partij mee (57 procent), op de voet gevolgd door studenten vreemde talen (48 procent) en kunstopleidingen (40 procent). Studenten financieel management en fiscaal recht blijven liever thuis, net als leraren in spe.

Het CBS baseert zich op een enquête onder twintigduizend afgestudeerden in studiejaar 2015-2016. Studeren in het buitenland is volgens vrijwel iedereen “een waardevolle ervaring voor hun persoonlijke ontwikkeling” (97 procent) en “goed voor de loopbaan” (86 procent). Hbo-studenten geven relatief vaak aan dat het buitenlandverblijf verplicht is voor hun studie.

CBS Redenen om niet in het buitenland te studeren

Bron CBS

De meest genoemde redenen om niet op uitwisseling te gaan zijn verplichtingen in Nederland, zoals werk of zorg (47 procent), en de kosten (43 procent). Hbo’ers noemen deze redenen vaker dan academici.

Die laatsten vinden vaker dat de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs beter is en dat een tijdelijk verblijf in het buitenland niet goed te combineren is met de studie in Nederland.

HOP/HC

hits 8

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.