NIEUWS

Buitenland 20 mei 2016

Britse studenten: 'Wanneer is dat referendum ook alweer?'

Britse studenten vinden het aankomende referendum over de Brexit heel belangrijk, maar hebben geen idee wanneer het plaatsvindt. Dat blijkt uit een onderzoek onder tweeduizend Britse studenten.

Over een maand gaan de Britten naar de stembus om te besluiten of zij in de Europese Unie blijven. Bijna driekwart (72 procent) van de Britse studenten denkt dat de uitkomst van het referendum grote invloed zal hebben op hun toekomst, blijkt uit onderzoek.

Niet thuis

Toch weet 63 procent niet op welke datum het referendum zal plaatsvinden (23 juni). En het merendeel van de studenten (54 procent) heeft zelfs geen idee in welke maand.

Een praktisch probleem is dat het referendum buiten het studiejaar valt. Het stembiljet valt op de deurmat van hun studieadres, terwijl slechts de helft daar denkt te zijn op 23 juni. Ze zouden hun adres kunnen wijzigen, maar dat moet wel ruim van tevoren gebeuren. Studenten die op vakantie zijn, kunnen per brief stemmen.

Eigen toekomst

Universiteiten en studentenbonden slaan vanaf vandaag de handen ineen om zoveel mogelijk studenten aan te moedigen hun zaakjes goed te regelen voor het referendum. De National Union of Students zegt dat het van belang is dat zoveel mogelijk studenten gaan stemmen, “als ze niet willen dat hun toekomst voor hen wordt beslist”.

HOP/IS

hits 1

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.